zel sektör firmaları ihtiyaç duyduğu kredileri her zaman bankalardan çok kolay alamıyorlar. Zor durumda kalan firma veya kişiler, bu durumda çoğunlukla faktoring şirketlerinin kapısını çalıyor. Genellikle senetle borç para veren faktoring şirketlerinin, alacaklarını tahsil etmek için zaman zaman sert yöntemlere başvurdukları da biliniyor. Ancak geçtiğimiz günlerde İstanbul'da bir AMV'de yaşanan haciz olayı şaşkınlığa neden oldu.

AVM'NİN YÜRÜYEN MERDİVENİNİ SÖKTÜ

Levent'te faaliyet gösteren AVM'deki yürüyen merdivenler, alacaklı Bayramoğlu Faktoring'in çıkardığı haciz kararı sonrası sökülerek haczedildi. Büyük şaşkınlık oluşturan icra kararının gerisinde AVM'nin sahiplerine ait bir şirketin ödenmeyen 3.5 milyon liralık borcu olduğu öğrenildi. AVM'nin sahibi olan şirketten yapılan açıklamada, "Kesinlikle şirketimize ait olmayan bir borç" ifadesi kullanıldı ve haciz uygulamasının haksız olduğu dile getirildi.

İŞLETMELERİ SIKBOĞAZ EDİYORLAR

Söz konusu haciz biçimi, kamuoyundaki faktoring şirketlerine yönelik eleştirileri de bir kez daha gün yüzüne çıkardı. İstanbul'un işlek bir caddesinde bulunan ve günde binlerce müşteriyi ağırlayan AVM'de yaşananlar, bu merkezi ziyaret eden vatandaşların da tepkisine neden oldu. Çünkü; İstanbul'da hafta içinde halka açık bir AVM'de yaşanan haciz olayına benzer işlemler, faktoringciler tarafından işletmeleri sıkboğaz etme adına hemen hemen hergün yaşanıyor. Bankalardan daha yüksek fiyatlarla para satan faktoring şirketlerinin işletmeleri ve ticaret hayatını kolaylaştırmak yerine darboğaza sürükleyecek nitelikte davranışlarda bulunması da haliyle tepki çekiyor.

KİM DUR DİYECEK?

Bu haciz işlemi aynı zamanda Türkiye Bankalar Birliği'nin geçtiğimiz ay duyurduğu beş maddelik tavsiye kararını akıllara getirdi. Ekonomik faaliyetin desteklenmesine yönelik değerlendirmelerin yer aldığı tavsiye kararlarına Hazine ve Maliye Bakanlığı da destek verdi. Bu tavsiye kararlarına bir taraftan bankaların uyup uymayacağı merak edilirken, diğer taraftan faktoring şirketlerinin alacaklı oldukları işletmeleri sıkboğaz etmeleri kafaları karıştırdı. Konuştuğumuz işletme sahipleri, Bankalar Birliği'nin aldığı tavsiye kararlarına benzer bir adımın faktoring şirketleri için de alınması gerektiğini söylüyor. Önlem alınmaması durumunda, birçok borçlu işletmenin zor durumda kalacağı ifade ediliyor.

TAKİPTEKİ ALACAK MİKTARI DEVEDE KULAK

Sektörün cirosu; yurtdışı işlemlerde %4,6 artarken ve yurtiçi işlemlerde ise %28,3 artış oldu. Sektörün 2018 yılı ilk çeyrek net karı, geçen yılın aynı dönemine göre %60 arttı. Faktoring şirketlerinin takipteki alacaklarının toplam alacaklara oranı % 4'ün altında.