CNN International'da 'Türk ekonomisinin first lady'si olarak bahsedilen Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, daha düne kadar 'Toparlanma başladı, hızlanacak ve en büyük biziz' söylemleri yaparken bir anda çark etti. Güler Sabancı'nın açıklamaları geçmişle fena çelişiyor. İşte Sabancı'nın daha önceki gün yayınlanan ve geçmişle tam tersi olan açıklaması:

BORSAMIZIN DERİNLİĞİ YOK

“Şimdi daha hassas bir döneme giriliyor. Hiçbir yerde toparlanma yok. Toparlanma başladı demek için henüz çok erken. Borsaların toparlanmış olması, ülkelerin toparlanmış olduğu anlamına gelmez. Amerika borsanın toparlanmasıyla moral buluyor, çünkü borsası derin. Bizim gibi ülkelere de moral veriyor, ama ekonomiye etkisi olmaz. Çünkü bizim borsanın derinliği yok.” Sabancı'nın en büyük kaygısı, borsalardaki yükselişe aldanarak, ekonomiye sağlanan devlet desteklerinin zamanından önce çekilmesi.

HERŞEY SIFIRLANABİLİR

“Exit stratejilerinin uygulanması için henüz çok erken. Mütevazı oranlarda da olsa önce büyüme gerçekleşmeli ve hatta istikrar kazanmalı. Reel canlanmanın inandırıcı göstergeleri ortaya çıkmadan, talep harekete geçmeden hükümetler desteği çekerlerse, bugüne kadar tüm yapılanlar sıfırlanır. Dünya zaten anormal bir işsizlikle karşı karşıya; o takdirde işsizlik daha da artar.” açıklamasında bulunan Sabancı'nın dünden bugüne söylemleri:

1) 16.12.2008

Krizlere karşı tecrübeliyiz

Financial Times'ta Delphine Strauss tarafından gerçekleştirilen röportajda Sabancı'nın genel ekonomik görünüm ile ilgili görüşlerine ve Sabancı Grubu'nun bu ortamdaki durumuna yer verildi. Sabancı, Türkiye'nin ekonomik krizlere karşı pozisyon alma konusundaki tecrübesinden bahsederek, “Kendimizi toparlama konusunda inanılmaz bir kapasitemiz var” dedi.

2) 27.02.2009

Daha iyi durumda olacağımıza inanıyoruz


Güler Sabancı, yıl sonunda rekabetten göreceli olarak daha iyi durumda olacaklarına inandığını belirterek, Türkiye'deki yatırım ortamına ilişkin olarak, “Türkiye yatırım için çekici bir ülke” ifadelerini kullandı.

3) 06.03.2009

Herşeyi devletten beklemeyelim


İşsizliğin sadece küresel ekonomik krizle ilgili olmadığını, yapısal bir sorun olduğunu söyleyen Güler Sabancı, “Sadece bugünkü krizle ilgili değil. Bu konuda görüşmüş olduğum Nazım Ekren'den edindiğim izlenim, seçim sonrasında orta ve uzun vadeli bir çalışma yapılacağı yönünde. 'Her şeyi devletten beklemiyoruz. Biz de ortak iş yapalım. Katkıda bulunalım” dedi.

Krizin düşüş hızında yavaşlama var

4)17.04.2009


Bir gazetecinin, 'Krizin dibini bulduk mu?' sorusunu yanıtlayan Güler Sabancı, 'Fabrikada çalışanların en fazla sorduğu soru buydu. Düşüş hızı yavaşladı. Tahminlerimiz bir kaç ay daha yavaş da olsa böyle gidecek. İkinci yarıdan sonra belki düşüşte durma beklenebilir. İşsizlik oranındaki artış devam edecek. Sayılı gün dayanacağız. Ancak sayısı ne kadar onu tam bilemiyorum' şeklinde açıklamada bulundu.

Yeni dünyanın kilidiyiz

5) 18.04.2009

Türkiye 'yeni dünya'nın kilit oyuncusu adayı

Güler Sabancı, krizle birlikte dünyadaki güç dengelerinin değiştiğini ve yeni bir dünya düzeninin kurulmakta olduğunu söyledi. 'Türkiye oluşmakta olan yeni düzenin kilit oyuncusu olmaya aday' diyen Sabancı, Türkiye'nin bu fırsatı kullanabilmesinin işgücünü nasıl değerlendireceğine bağlı olduğuna dikkat çekerek, 'Yüzde 16'lara çıkan işsizlik sadece büyüme ile çözülemez. 3.5 milyonun üzerindeki genç işsizliğini azaltmak aynı zamanda bir strateji sorunu. Belki de bu kriz, bu alanda yapılacaklar için bir fırsat olur' dedi. Sabancı başka bir konuşmasında, “Türkiye'nin önünde yeni bir dönem var, bunları yaparsak Türkiye'nin önü açık, hep beraber daha farklı bir dünyada daha iyi bir yerimiz olabileceğine inanıyorum' dedi./yeni şafak