Sivri diliyle gündemden düşmeyen Okan Bayülgen'le yeni fotoğraf çalışmasını gerçekleştirdiği İstanbul'un son açılan oteli Point Hotel Barbaros'ta bir araya geldik. Küratör Beral Madra'yla yaptığı sanat çalışması, yatırımları ve para üzerine düşüncelerini konuştuk.

Bayülgen için para ne ifade ediyor?

Parayı düşünen adam hayatını boşa harcayan adamdır. Gelecek günler için yatırım adı altında konuşulan her şey bana boş geliyor. Bir anda para geliyor ve bir anda gidiyor. Bu insanı laubali eden bir şey...

Paranızı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Benim parayla hiç alakam yok. Parayı harcıyorum. Üst üste ev koyduğum da yok. Böyle şeylerden de hoşlanmıyorum. Çünkü bunlar ölü yatırımlardır. Bizim işimizde insan kazandığı parayı tekrar mesleğiyle ilgili gelişimine harcamak zorundadır. Oysa bizim camia kazandığı parayı ne kadar lüzumsuz harcadığını gösteriyor. Satın alınan arabalardan belli değil mi? Ben bunu arsızlık olarak görüyorum. O arsızlık İstanbul'da had safhada.

Yatırımınız ne yönde?

Tamamen faize karşıyım. Faizde param var bozdurmayayım falan demem. Al o sepetten buraya koy meseleleri yaptırmıyorum. Bankacı, "gel senin şu paranın buraya koyalım" dediğinde sinir oluyorum. Her medeni adam gibi param bankada durur. Evde durursa o parayı çalmak için evime adamlar girer. Bu nedenle banka iyidir.

Nerelere harcıyorsunuz?

Yaptığım işlere paramı harcıyorum. "Bana ne zenginliğin var?" diye sorsan fotoğraf makinelerim derim. En büyük lüksüm kendime zaman satın almaktır. Başkaları ise paraları ne yapacağını bilemediği için, arabaları için otopark, senetleri için kasa, hiç aşkı yaşayamadığı için kadın satın alıyor. Bir adamın sadece sağlık sigortası ve ekstresini çok iplemediği kredi kartı varsa, dünyanın en zenginidir zaten.

Artık fotoğrafçılık konusunda çok başka yerdesiniz. Ne düşünüyorsunuz?

Hem sanat hem de popüler olabilecek bir iş isteniyorsa böyle davetler alıyorum. Ama bir sanat işinden bahsettiğimiz zaman 10-30 sene sonra da zevk alacak işler çıkartmak gerekir. Tiyatrocular, rockçılar işleriyle yaptığım şey öldükten sonrasına yatırımdır.

İŞ ARKADAŞLARIMIN ÖDEME DÜZENLERİ SORUN OLDU AMA...

Krizde sizi etkileyen bir şey oldu mu?

İş arkadaşlarımla ilgili oldu. Onların maaşlarıyla değil, ama ödeme düzenleriyle ilgili bazı aksilikler yaşadım, ama kimseyi mutsuz etmedim. Tek aksilik bu... Busines class'ta oturan adamlar var ya, hepsi bir örnek okula gidiyormuş gibi giyinen takım elbiseli adamlar... Ben o adamlar, businessman'ler, için üzülüyorum. Sanatla ilgilenen herkes böyledir. Üzülürsün biraz... (SABAH)