Gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 15"ten yüzde 13"e, borç verme faiz oranı ise yüzde 17.50"den yüzde 15.50"ye çekildi

Kurul, küresel krizin tahminlerden daha uzun süreli olacağı, talepteki daralmanın süreceği, enflasyonun düşüşünü sürdürerek yıl sonunda hedefin altına ineceğini öngördü.
Kuruldan yapılan açıklamada, finansal koşullardaki ek sıkılaşmanın telafi edilmesi için faiz indiriminin erkene alındığı kaydedildi.

"Sorun uzun sürecek" beklentisi
Merkez Bankası bünyesindeki PPK, 2009 yılının ilk toplantısını dün gerçekleştirdi. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz başkanlığındaki toplantı sonrası yapılan açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın giderek derinleştiğine işaret ettiği, uluslararası kredi piyasalarındaki ve küresel ekonomideki sorunların önceki tahminlere göre daha uzun bir süre etkili olacağına ilişkin görüşlerin güçlendiği belirtildi.

"Enflasyon hedefin altına inebilir"
Bu çerçevede iç ve dış talep ile enflasyon üzerindeki aşağı yönlü baskıların süreceğinin düşünüldüğü ifade edildi.
Petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki birikimli düşüşlerin enflasyonu olumlu etkilediği belirtilen açıklamada, bu doğrultuda, enflasyonun 2009 yılının ortalarından itibaren yıl sonu hedefi ile uyumlu düzeylere ineceğini ve yıl sonunda ise hedefin altında kalma ihtimalinin arttığını öngören PPK"nın, kısa vadeli faizlerin 200 baz puan indirilmesine karar verdiği kaydedildi. Açıklamada şunlar söylendi:

"Reel ekomiye etkisi hâlâ belirsiz"
“Kurul, kısa vadeli faizlerin 200 baz puan indirilmesine karar vermiştir. Kurul, önümüzdeki aylarda yapılması öngörülen faiz indirimlerinin önemli bir kısmını erkene almanın, finansal koşullardaki ek sıkılaşmanın telafi edilmesine katkıda bulunacağını düşünmektedir.
Merkez Bankası, fiyat istikrarını sağlama amacı ile çelişmemek kaydıyla, uluslararası piyasalardaki sorunların ekonomimiz üzerindeki etkilerini sınırlamak için tedbir almaya devam edecek. Küresel finans piyasalarındaki sorunların reel ekonomiye etkilerinin boyutuna ilişkin belirsizlikler hâlâ yüksek seviyede seyretmekte.”

PPK"nın en yüksek faiz indirimi oldu
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), dün aldığı 2 puanlık faiz düşürme kararıyla ilk toplantısını yaptığı 2005 yılından bu yana en yüksek indirimi yapmış oldu.
PPK"nın ilk kez toplandığı Ocak 2005"teki toplantısından çıkan faiz kararı 1 puanlık indirim olmuştu. 2008 yılının 17 Ocak"taki ilk toplantısında ise gecelik faizi 15.75"den 15.50"ye çeken kurul, 2008"in 18 Aralık"taki son toplantısında ise, borçlanma faiz oranını yüzde 16.25"ten yüzde 15"e, borç verme faiz oranı ise yüzde 18.75"ten yüzde 17.50"ye çekmişti.


MİLLİYET