Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, dün Bakanlar Kurulu"na brifing verdi. Yılmaz, piyasada YTL likidite sıkışıklığı durumunda, teknik faiz indirimini erkene alabileceklerini söyledi.
Yılmaz, “Önlemler yeterli olmazsa YTL"nin zorunlu karşılıkları sınırlı ölçüde indirilecek” dedi.
Bankacılık sektörünün, riskli bir yabancı para açık pozisyonu taşımadığını belirten Yılmaz şunları söyledi:
“Sermaye yeterlilik oranı, yasal sınırın ve AB ortalamasının oldukça üzerindedir. Türkiye"de bankacılık sistemi, döviz likiditesi açısından krize göreceli olarak hazırlıklı yakalandı. Kısa vadeli toplam likidite yeterlilik oranları yüksek.
Tahsili gecikmiş alacaklar dönüşüm oranı diğer gelişmekte olan ülkelerin ortalamasının altında. Reel sektör borçlarının önemli bir kısmı, TL"ye dönme eğilimi sergileyerek, vadesini uzamıştır.”
Küresel risk iştahındaki keskin düşüşün Türkiye"de faizlerin yükselmesine neden olduğuna dikkat çeken Yılmaz, şunları kaydetti:
“Merkez Bankası fiyat istikrarını sağlama temel amacı ile çelişmemek kaydıyla, piyasada YTL likidite sıkışıklığı arttığı takdirde, teknik faiz indirimi erkene alınarak operasyonel yapıyı değiştirebilecek.
Likidite sıkışıklığının gelişimine bağlı olarak da repo işlemleri ile fonlama vadesinin uzatılmasını, ikinci el piyasadan doğrudan DİBS alımlarını gündemine alabilecek. Likidite sıkışıklığının kalıcı olarak artması ve diğer önlemlerin yeterli olmaması halinde YTL"nin zorunlu karşılıklarının sınırlı ölçüde indirilmesi gündeme alınabilecek.”

Bütçe yıl sonu hedefine ulaşılacak
Ekonomik görünüme ilişkin verilere de değinen Yılmaz, yurtiçinde otomobil ve beyaz eşya satışlarının daraldığını, ithalatın gerilediğini, küresel ekonomik faaliyetin yavaşlamasının da ihracatı olumsuz etkilediğini anlattı. Merkez Bankası Başkanı, yılın son çeyreğinde vergi gelirlerinin azalması olasılığının olmasına karşın merkezi yönetim bütçe hedeflerine ulaşılacağını düşündüklerini kaydetti.

Ekren: Bankaların kredi imkânı genişleyecek
Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, hükümetin üzerinde çalıştığı, küresel krize karşı önlemler içeren “ekonomik paket”in ayrıntılarını açıkladı. Buna göre, bankaların yurtdışı kredileri nedeniyle Merkez Bankası"nda tutulan karşılık oranları indirilecek. Böylece bankaların kredi imkânı genişleyecek. Kredi Garanti Fonu"nun kapsamı artırılacak. Eximbank"a kaynak aktarılarak reel sektöre destek sağlanacak.
Eximbank"a Hazine"den kaynak aktarabileceklerini belirten Ekren, ikinci bir opsiyon olarak da Merkez Bankası reeskont penceresinin gündeme gelebileceğini söyledi. Ekren, varlığa dayalı menkul kıymet ihracının da gündemde olduğunu, Hazine"nin enstrüman çeşitlenmesine gideceğini söyledi.