Çarkın'ın ifadeleriyle, jandarmanın olay yeri inceleme raporu örtüşüyor. Çarkın'ın itirafları sonrası başlatılan soruşturmada birçok önemli ismin ifadeye çağrılması bekleniyor.
 
Ankara'da işlenen faili meçhul cinayetlerin üzerindeki sis perdesi aralanıyor. Faili meçhul cinayetler soruşturmasında tutuklanarak cezaevine gönderilen eski Özel Harekat polislerini, Ayhan Çarkın'ın yer gösterme tutanaklarının yaktığı öğrenildi. 
 
Avukatlar Yusuf Ekinci ve Faik Candan ile Namık Erdoğan ve Mecit Baskın'ın cesetlerinin bulunduğu yerleri tek tek gösteren Çarkın'ın 'keşif' anlatımlarının, jandarmanın cesetlerin bulunduğu yerlerdeki olay yeri inceleme raporlarıyla örtüştüğü belirtildi.
 
Ayhan Çarkın'ın itiraflarını, "19 yıldır uyuşturucu madde bağımlısı" olduğu iddiasıyla 'deli saçması' olarak nitelendiren sanıklar mahkemede jandarmanın olay yeri inceleme raporuyla şok oldu. Savcı Hakan Yüksel, eski Özel Harekatçı Ayhan Çarkın'ın ifadelerinin tutarlılığını yer gösterme ve keşif tutanakları ile cesetlerin bulunduğu dönemdeki jandarmanın olay yeri inceleme raporuyla örtüşüp örtüşmediğini test ettiği ortaya çıktı.
 
JANDARMANIN RAPORUYLA PARALEL İFADELER
 
Savcı Yüksel, her iki tutanağın da örtüşmesi üzerine 10 eski Özel Harekat Polisi'nin yakalanması için harekete geçti. Savcı Yüksel, "Suç işlemek amacıyla kurulan silahlı örgüte üye olmak ve örgüt faaliyeti kapsamında kasten birden fazla adam öldürmek"ten tutuklanmaları istemiyle sanıklar Ayhan Akça, Seyfettin Lap, Ayhan Özkan, Uğur Şahin, Enver Ulu ve Ahmet Demirel ile birlikte Çarkın'ın yer gösterme tutanaklarını da mahkemeye gönderdi. Jandarmanın olay yeri inceleme raporlarıyla Çarkın'ın yer gösterme tutanaklarının örtüştüğüne karar veren mahkeme sanıkları "kuvvetli suç süphesi" gerekçesiyle tutuklanmalarına karar verdi.
 
TANSU ÇİLLER'E DE UZAYABİLİR
 
Geçtiğimiz hafta tutuklanan eski Özel Harekat Polisi Enver Ulu, savcılık ifadesinde, olaylarla ilgili olarak dönemin Başbakanı Tansu Çiller'i işaret etmişti. Ulu ifadesinde "..Ayrıca o dönemde Başbakan olarak görev yapan Tansu Çiller dahil basına beyanat vermişti bu beyanatında 'PKK'ya yardım eden iş adamları var biz bunları biliyoruz' şeklinde beyanda bulunmuştu. Ancak bana sorduğunuz öldürülmesi gerekenlere ilişkin bir listeden haberim yoktur" demişti.
 
ERCAN ERSOY DAHA ÖNCE TUTUKLANMIŞTI
 
Susurluk sanığı Ayhan Çarkın'ın ifadeleri kapsamında eski Özel Harekat Polisi Ercan Ersoy da tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Ercan Ersoy, infazların emir komuta zinciri altında yapıldığını ve Ekinci'yi gözaltına alan ekip arasında olduğunu itiraf etmişti. Ersoy'un bu itirafları son dalgada tutuklanan eski özel harekat polislerini sıkıntıya soktuğu teknik takibe takılmıştı.
 
DÖNEMİN MGK ÜYELERİNİN İFADESİ ALINABİLİR
 
Faili meçhul cinayetler ile ilgili soruşturmanın dönemin MGK üyeleri ile Başbakanı Tansu Çiller'e de uzayabileceği öğrenildi. Ayhan Çarkın ifadesinde, infazlardan MGK'nın bilgisinin bulunduğuna ilişkin konuşmalara şahit olduğunu söylemiş, bunun üzerine de Savcı Yüksel MGK'dan son 20 yılın kayıtlarında böyle bir bilginin bulunup bulunmadığını Genelkurmay Başkanlığına sordu. Çarkın ifadesinde, "Ben Yusuf Ekinci'nin ne amaçla öldürüldüğünü bilmiyorum. Ben bazen sorduğumda 'Milli Güvenlik Kurulu ve devletin bilgisi dahilinde oluyor' diye bir şeyler söyleniyordu. Korkut Eken danışman olarak görev yapıyordu" demişti.
 
Evinde şüpheli ölüm
 
1994 yılında Kumrular Sokak'taki bürosundan Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerce alınan ve üç gün sonra cesedi Gölbaşı mevkiinde bulunan Avukat Yusuf Ekinci'nin ailesinin başvurusuyla açılan faili meçhul cinayetler soruşturmasında, 7 eski özel harekat polisi çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Eski Özel Harekatçı Ayhan Çarkın'ın ifadeleri üzerine derinleşen soruşturmada yine eski bir Özel Harekatçı olan Sait Yıldırım evinde ölü olarak bulunmuştu. Yıldırım'ın ailesi intihar olmadığını ileri sürerek olayın aydınlatılmasını istedi. Ayhan Çarkın itiraflarının yer aldığı ifadesinde Sait Yıldırım'ın, Avukat Yusuf Ekinci cinayetiyle ilgisinin olduğunu söylemişti.
 
Emir komuta zincirine sorgu
 
Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Hakan Yüksel tarafından yürütülen soruşturmada, eski Özel Harekat polisleri Ayhan Çarkın ve Ercan Ersoy ifadelerinde olayların emir komuta zinciri dahilinde gerçekleştiğini belirtti. Bu ifadeler üzerine gözler dönemin Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin ve dönemin Emniyet Müdürü Mehmet Ağar'a çevrilmişti. 
 
Yine Ayhan Çarkın'ın ifadesi kapsamında "danışman" olarak görev yaptığı ileri sürülen Susurluk sanığı Korkut Eken'in de ileriki dönemlerde ifadesine başvurulacağı öğrenildi. Mehmet Ağar ve İbrahim Şahin'in "şüpheli" sıfatıyla ifadesine başvuracağı belirtilen Savcı Yüksel'in, Korkut Eken'in de ifadesini alacağı kaydedildi.
 
yenişafak