İşte tutanakların açığa çıkardığı gerçekler...

1- APARTMAN İÇİNE SIZMA İHTİMALİ ZATEN YOKTU
Başkent Doğalgaz Acil İşlem Formu"na göre, Birlik Mahallesi 409. Sokak"taki Yeşil Vadi Apartmanı"nda oturan Koç Ailesi, sabaha karşı doğalgaz zehirlenmesi şikâyetiyle, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Hastane polisi, bunun üzerine Başkent Doğalgaz"ı haberdar etti. Tutanağa göre, giden tek görevli apartmanın önünde polislerle karşılaştı. Zaten evde olmadıkları bilinen Koç Ailesi"ne ait dört numaralı dairenin kapısını çalan görevli, raporuna, “Bina içinde gaz taraması yaptım. Önlem olarak dört numaralı dairenin sayaçtan gazını kapatıp binadan ayrıldım” diye yazdı.
Raporda, binanın tümünün gazının kesildiğini gösteren hiçbir ifade yer almadı.
Başkent Doğalgaz AŞ Genel Müdürü Veysel Karani Demir, önceki günkü basın toplantısında, “Üç ve dört numaralı dairelerden dışarıya sızma olmamıştır. Bir gecekondu evinin kapısını ya da bir ahşap kapıyı düşünün, o tip yapılarda sızma mümkün. Ama çelik dediğimiz bu son derece sağlıklı kapılarda maalesef sızma olmuyor” dedi.
Böylece sızma olma ihtimali bulunmayan bina içinde ölçüm yapan görevlinin, başka bir tedbir almadan geri döndüğü açığa çıktı.

2- DİĞER SAYAÇLAR KONTROL EDİLMEDİ
Demir"in, Başkent Doğalgaz"ın sadece ihbar aldığı evi kontrol etme yükümlülüğü olduğunu söylemesine rağmen, yönetmelik, şüpheli durumlarda tüm binadaki sayaçların kontrol edilmesi yükümlülüğünü getiriyor. EPDK Doğalgaz Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği"nin 43. maddesine göre, ihbar olsun ya da olmasın, güvenlik açısından tehlike arz eden durumlarda, müşteri ya da ikamet eden kişiye ulaşılarak evin kontrol edilmesi için izin alınması, izin alınamaması halinde tehlike giderilinceye kadar binanın doğalgazının kesilmesi zorunluluğu bulunuyor. Ancak saat 05.09"da binaya giden görevlinin düzenlediği tutanak, sadece Koç Ailesi"nin gazının kesildiğini gösteriyor. Makina Mühendisleri Odası Başkanı Emin Koramaz, “Diğer tüm daireler ve binaya doğalgaz taşıyan sistem kontrol edilmeli” dedi.

3- IŞIKLARI YANDIĞI HALDE KAPILARI ÇALINMADI
Apartmana giden görevli, Koç Ailesi"nin doğalgazdan zehirlendiğini biliyor, sadece üç dairenin dolu olduğu apartmanda hangi dairelerin boş, hangilerinin dolu olduğunu ise bilmiyordu. Ancak dolu olan dairelerin ışıkları saat 05.09"da yanıyordu. Yönetmeliğin 43. maddesine göre, görevlinin en azından tehlikeden haberdar ederek, inceleme için izin istemek üzere, binada oturanların kapısını çalması gerekiyordu. Ancak tutanağa göre görevli hiçbir kapıyı çalmadı. Demir de, basın toplantısında diğer kapıların çalınmadığını ifade etti. Olay yerinde inceleme yapan MMO Ankara Şube Sekreteri Şenol Karaca, “Diğer eve girilmeliydi. Gençlerin ışıkları da yanıyormuş. Girselerdi belki birkaçı kurtarılabilirdi” dedi.

4- KAPI KIRILSA KURTULABİLİRLERDİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, yedi gencin ölüm saatinin, doğalgaz ekibinin binaya geldiği 05.09"dan sonra olduğu yönünde bilgi aldığını söyledi. Doğalgaz ekibi ya da polis, kapıyı kontrol edip, açılmayınca müdahale etse gençler kurtulabilirdi. Demir"in basın toplantısında söylediği gibi, kapının açılması için girişimde bulunulmasını engelleyen bir mevzuat hükmü bulunmuyor. Hukuk kurallarına göre, mevzuatta hüküm bulunmadığı durumlarda, genel hükümlerin uygulanması gerekiyor.
Prof. Dr. Durmuş Tezcan, “İnsan hayatı söz konusuysa, eve girmek için yol aranabilir. Polisten yardım istenebilir. Aksi takdirde görev ihmali sözkonusu olur” dedi. Prof. Dr. Adem Sözüer de, “Hayati tehlike varsa, vatandaş bile başkasının konutuna girebilir. Öncelikle görevlinin acil durum olup olmadığı konusunda gerekli incelemeyi yapması lazım. Yapılmamışsa, görev ihmali söz konusu olur” diye konuştu.

5- CESETLER BULUNDUKTAN SONRA GAZ KESİLDİ
Yedi gencin karbonmonoksit gazını kaç saat soludukları ve kesin ölüm saatleri ayrıntılı otopsi raporuyla açığa çıkacak. Tutanaklar, bu konudaki bir gerçeği daha açığa çıkardı. Sabaha karşı 05.09"da tek başına binaya giden görevli, dört numaranın gazını kesmekle yetindi. Ölüm olayının duyulmasının ardından binaya, biri müdür iki kişiden oluşan doğalgaz ekibi gitti. Bu ekibin düzenlediği tutanakta, “Bacalı Etna marka kombi kullanılan dairede ventilasyon (havalandırma) mevcut ve açık. Bacalı aspiratör ayrı bacaya bağlı. Yedi kişi ölü var. Kombi baca gazını içeri veriyor. Kombi gazı kapatıldı” yazıldı. Böylece, gazın o saate kadar kapatılmamış olduğu anlaşıldı.
MİLLİYET