Facebook'un 18 Mayıs'taki halka arzından sonraki ilk mali raporu, yatırımcıları tatmin edemedi. Merakla beklenen rakamların acıklanmasının ardından Facebook hissesi yüzde 10 değer kaybederek, 24 dolar civarına indi. Böylece, halka arz fiyatının yüzde 40 altına düşmüş oldu.

CNN'in konuyla ilgili haberine göre, aslında rakamlar kotü değil. İkinci çeyrek gelirleri, geçen yıla oranla yüzde 32 artarak 1.18 milyar dolara çıktı. Buna rağmen, net zarar 157 milyon doları buldu. Ancak bu zararın sebebi, halka arzın ardından ortaklara dağıtılan hisse bazlı primlerin 1.3 milyar dolara ulaşması oldu. Bu harcama dışta tutulduğunda, Facebook'un hisse başına 0,12 dolar kar elde ettiği gorűlűyor.

CEO Mark Zuckerberg, yaptığı açıklamada Facebook'un araştırma-geliştirme faaliyetlerine yönelik yatırımlarını öne çıkarmaya çalıştı. Ancak yatırımcılar, toplam harcamaların gecen yıla oranla dörde katlandığını belirterek, şirketin çok fazla para harcadığını dile getiriyor. Buna rağmen Facebook, ikinci çeyreği, kasasında 10 milyar dolar nakitle tamamladı.

Analistler, halka arzdan bugüne dek, Facebook'un 955 milyon kullanıcısından daha çok gelir elde etme yeteneğine yönelik kuşkularını dile getiriyor. Bir diğer endişe kaynağı, Google gibi rakiplerin artan baskısı. CNN, Facebook'un bir sonraki çeyrek veya yılın geri kalanı için herhangi bir gelir veya kar projeksiyonu yapmamasının da hayal kırıklığı yarattığını bildirdi.

Facebook hisselerindeki gerilemenin ilk işareti, Çarşamba gecesi sosyal oyun şirketi Zynga'dan gelmişti. Facebook'un ilk çeyrek gelirlerinin yüzde 15'inin dayandığı Zynga, analist tahminlerinin altında kar açıklayınca Perşembe günü piyasada yüzde 40 değer yitirmişti.