Üyelerinin bilgilerini izinsiz olarak Cambridge Analytica isimli veri analiz şirketi tarafından ABD seçimleri ve Brexit oylamasında kullanılmasıyla gündeme gelen Facebook ile ilgili dünya çapında tepkiler gelmeye devam ediyor. Hisseleri 3 günde 60 milyar dolar değer kaybeden şirket, veri firması ile işbirliğini durdurduğunu açıklaması da bu tepkileri dindirmedi.

Bu yazımızda Facebook hesabının nasıl kapatılacağını anlatıyoruz. Öncelikle bu işlemin geri almanın zor olduğunu belirtelim. İşlem öncesinde verilerinizi (fotoğraf, video ve diğer içeriklerinizi) kayıt etmenizin mümkün olduğunu hatırlatalım. Bunu yapabilmek için Facebook'un ayarlar (Settings) sayfasına girmeniz ve ana menüde yer alan Facebook verilerinin kopyasını indir linkine tıklamanız yeterli. Bu işlemi yaptığınızda açılan sayfada dökümanlarınızın hazırlandığını ve indirilebilir hale getirildiğini göreceksiniz.

Tüm belgelerinizi yedekledikten sonra hesabı silme işlemine geçebilirsiniz. Bunun için Facebook'a giriş yaptıktan sonra sosyal ağın resmi internet sayfası üzerinden bütün verilerinizi silebilirsiniz. Bu sayfaya girdiğinizde size Facebook aşağıdaki uyarıyı gösterecek ve emin olup olmadığınızı soracak:

Facebook'u bir daha kullanmayacağını düşünüyorsan ve hesabının silinmesini istiyorsan, bunu senin için yapabiliriz. Hesabını yeniden etkinleştiremeyeceğini ve ayrıca eklediğin içerik ve bilgilerin hiçbirinin geri getirilemeyeceğini lütfen unutma.

Hesabınızı hala silmek istiyorsanız, Hesabımı Sil'e tıklayın.

Öte yandan bu işlemi yaparken hesabınızın Yönetici olduğu farklı sayfa ve gruplar varsa bunlara da erişiminizin kaldırılacağını hatırlatmak isteriz. Hesabı silmeden önce bu grup ya da sayfalara yeni Yönetici ataması yapmanız iyi olacaktır.

Bu işlemleri yaptıktan sonra Facebook hesabınız tamamen siliniyor. Ancak şunu da unutmayın siz hesabınızı silseniz bile bugüne kadar yüklediğiniz tüm veriler Facebook tarafından aynen korunuyor ve sosyal ağ bu verileri çeşitli şekillerde anlamlandırmak için kullanabilir. Ayrıca başkalarının içerikleri ile ilgili yaptığınız yorumlar, başkalarına gönderdiğiniz mesajlarınız ve beğenileriniz korunuyor.