Bilim insanları, beyindeki geçici lobun derinlerinde olması muhtemel arkadaş sayısını kontrol eden bir 'facebook özelliği' olduğunu ortaya çıkardı. Amigdala, (insanlarda limbik halkanın altında, beyin sapının üzerinde bulunan ve birbirleri ile bağlantılı yapılardan oluşan badem şeklinde bir kütle) empati ve korku tepkileriyle ilişkilendiriliyordu.

Ancak yapılan araştırma, daha büyük amigdalanın, sahibinin arkadaş ve çalışma arkadaşları ağının daha geniş ve daha karmaşık olmasına yol açtığını ortaya koydu. Araştırma kapsamında 19-83 yaş arası gönüllülerden, düzenli olarak temas halinde oldukları kaç arkadaşları olduğu ve kaç farklı grupta yer aldıkları sorularını yönelten anketleri yanıtlamaları istendi.

Ayrıca gönüllerin beyin taramaları da incelendi. Sonuçta daha büyük amigdalaya sahip olanların sosyal hayatlarının daha zengin olduğu görüldü. ABD'nin Massachusetts eyaletinin Boston şehrindeki Northeastern Üniversitesi'nden psikolog profesör Lisa Barrett ve ekibinin bulguları Nature Neuroscience dergisinde yayınlandı. Barrett, bulgularının insan amigdalasının giderek karmaşık hale gelen sosyal yaşamla üstesinden gelmek üzere evrim geçirdiğini söyleyen sosyal beyin teorisiyle uyumlu olduğunu belirtiyor.

Primatlarla yapılan araştırmalarda da, daha büyük gruplar içinde yaşayanların daha büyük amigdalaya sahip olma eğilimi gösterdikleri ortaya konulmuştu. Geçenlerde Amerikalı bilim insanları, tıbbi bir durum nedeniyle amigdalası yok olan bir kadının vakasını rapor etmişti. 44 yaşındaki üç çocuk annesi amigdalasının yok olması nedeniyle korku duymuyor ve sürekli kendini tehlikeye sokuyor.