Sanayi kenti olan Gaziantep"te, organize sanayi bölgesindeki fabrikalarda kitaplıklar oluşturularak işçi ve diğer çalışanlara kitap okuma alışkanlığı kazandırılmak isteniyor.

Gaziantep Üniversitesi Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu"nda Toplumsal Duyarlılık Projeleri"ni zorunlu ders olarak gören öğrenciler, sanayi-üniversite işbirliğinde önemli projelere imza atıyorlar. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı bölümünde okuyan öğrenciler de geçen yıl ilkini gerçekleştirdikleri "Okuyan Sanayi Projesi" kapsamında bir yandan onlarca kitap topladılar diğer yandan kitaplık kurmak için fabrikalarla tek tek görüştüler.

İşverenin üretimi aksatır endişesinden dolayı şimdilik sadece 1 fabrikada kitaplık kurabilen öğrenciler, ödül de aldıkları bu projenin ikincisine şubat ayında başladılar.

Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi ve proje koordinatörü Mehmet Körpi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl Toplumsal Duyarlılık Projeleri kapsamında muhasebe bölümünde okuyan 42 öğrencinin Okuyan Sanayi Projesi"nin ilkini gerçekleştirdiğini ifade ederek, ilk dönem projenin tanıtımı ve eğitim seminerleri, ikinci dönem uygulama yapıldığını söyledi.

-"İŞİN EN ZOR KISMI FİRMALARI KÜTÜPHANE KURMAYA İKNA ETMEK"-

Öğrencilerden bir grubun kitap toplama kampanyasını yürüttüğünü ve diğer grubun sanayideki firmalarla görüştüğünü anlatan Körpi, şunları aktardı: "Öğrencilerimiz tarafından 327 tane kitap toplandı. Hem aile hem çalışma hayatına yönelik eğitim, kültürel amaçlı kitaplardan 216 tanesini seçtik. İşin zor kısmı firmaları kütüphane kurmaya ikna etmekti. Organize sanayi bölgesinde birçok firmanın kapısını çaldık. Bize boş bir yer verin, oraya kütüphane yapacağız, çalışanlar boş zamanlarında burayı değerlendirecekler, evlerine de kitap götürebilecekler dedik. İşveren çok sıcak bakmadı, üretimi aksatır düşüncesiyle kabul etmedi. Sadece General Nonwones firması kütüphane oluşturmak için bize yer verdi. Öğrencilerimiz orayı düzenledi, topladığımız kitaplar firmanın kitaplığına yerleştirildi. Bir firma da olsa bir başlangıç yaptık. Zaten bu uzun vadeli bir proje. Bu sene de devam ettiriyoruz."

-"TÜRKİYE"DE BİR İLK"-

Sanayi kenti olan Gaziantep"in ciddi bir göç aldığına ve çalışanların eğitim düzeyinin düşük olduğuna işaret eden Körpi, şunları söyledi: "Bu proje Türkiye"de bir ilk niteliği taşıyor. Sanayideki işçi ve diğer çalışanlarımıza kitap okuma alışkanlığı kazandırarak, bir sanayi kenti olan Gaziantep"te daha verimli ve üretken insanların yetişmesini, çalışma barışına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. İkinci projemize ocak ayında başladı, haziran ayına kadar devam edecek. Bu yıl daha fazla kitap toplamayı ve daha fazla firmada kitaplık kurmayı hedefliyoruz. Firmalar için külfet olacak bir şey de yok. Boş bir alanı ayırmaları gerekiyor, tüm düzenlemeyi öğrencilerimiz yapıyor.

Çalışanlar öğlen aralarını veya boş zamanlarını burada kitap, gazete okuyarak değerlendirebilirler." Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu Toplumsal Duyarlılık Projeleri Genel Koordinatörü Hasan Saçıkara da sanayi-üniversite işbirliğine önem verdiklerini, bu kapsamda birçok proje uyguladıklarını belirtti.

Saçıkara, "150 iş günüyle birlikte öğrencinin uygulama eğitimi aldığı tek yüksekokul biziz. Sahada işin nasıl yapıldığını görüyorlar. Toplumsal Duyarlılık Projeleri de zorunlu bir ders. Bu anlamda sanayide uygulanabilecek çeşitli projeler üzerinde durduk. Bunların içinden iki projemizin Gaziantep Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri Merkezi tarafından ödül alması bizi gururlandırdı" dedi.

Milliyet