Üretim öncesinde belirli sürelerde yapacakları işin eğitimini alan mahkumlar, bir taraftan meslek edinirken diğer taraftan da gelir elde ediyorlar.
Nazilli Cumhuriyet Başsavcısı Faruk Çalışkan'ın girişimleriyle Uğur Soğutma Fabrikası ile Nazilli E Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi idaresi arasında imzalanan protokol gereği, cezaevindeki meslek sahibi olmayan mahkumların meslek kazanmaları ve boşta bulunan iş gücünün faaliyete geçirilmesi için kurs programı düzenlendi. Fabrikadaki ustalar tarafından verilen eğitimlerin tamamlanmasının ardından günde iki vardiya halinde mahkumlar, Nazilli Uğur Soğutma Fabrikasının plastik işlerini cezaevinde işlemeye başladı. İlçedeki sanayi faaliyetlerine katkıda bulunan ve bunun karşılığında para kazanan mahkumlar, her gün bir kamyon dolusu işlenmiş plastikleri fabrikaya gönderiyor.
Nazilli E Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi'nde yürütülen meslek edindirme çalışmaları hakkında bilgiler veren Nazilli Cumhuriyet Başsavcısı Faruk Çalışkan, cezaevlerinin eğitim ve öğretim yuvası haline getirilmesi için mücadele verdiklerini söyledi. Cezaevlerinin mahkumların akşama kadar yattığı ve miskin miskin oturdukları yerler olmaktan kurtulması gerektiğini belirten Çalışkan, “Hem sağlıkları açısından hem ülke sanayisine katkımız hem de meslek edinmelerini düşünerek, cezaevimizi dört yılda bu günlere getirdik. Şu anda 87 karne puanıyla Nazilli E Tipi Kapalı ve Açık Cezaevimiz Avrupa standartlarında Türkiye'nin en modern ve iyi koşullarını taşıyan bir cezaevi durumuna gelmiştir. Hatta bu tür sanayiye yapacağımız katkılarla cezaevimizin bir üretim yeri haline dönüşmesini, çalışanlarının sigortalarının bir şekilde ödenerek cezaevinden emekli olmalarını sağlayacak çalışmalar içerisinde bulunuyoruz” dedi.
Cezaevinde tutuklu bulunan hükümlüler tahliye edilmesinin ardından topluma rahatça adapte olabilmesi için çeşitli sosyal faaliyetler düzenlediklerine değinen Başsavcı Çalışkan; Bu kapsamda Nazilli E Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi'nde çeşitli spor dallarının yapılabileceği ortamlar oluşturulduğunu açıkladı. Ayrıca cezaevinde motor tamiratı, su tesisatı, ağaç işleri, kuaförlük ve berberlik meslekleri gibi değişik dallarda bilgisayar destekli kursların verildiğini hatırlatan Çalışkan, atölye haline getirilen bir kısımda da resim, ağaç işleri, kadınlar için el işleri çalışmaları yapılmakta olduğunu sözlerine ekledi.