Aydın Belediye Başkanı İlhami Ortekin, “Aydın Belediyesi 2007 Yılı Faaliyet Raporu” hakkındaki eleştirilere açıklık getirdi. 2004 yılı yerel seçimleri öncesinde açıkladığı seçim beyannamesinde yer alan taahhüt ve hizmetlerin tamamı 2007 yılı sonu itibarıyla yerine getirdiğini ifade eden Başkan Ortekin, bütçenin yüzde 80'ini yatırımlara ayırdıklarını ve dış kaynak ihtiyacı duyulmadan yatırımların tamamı bütçeden karşıladıklarını belirtti.
Aydın Belediyesi 2007 Yılı Faaliyet Raporu'nu değerlendiren Belediye Başkanı İlhami Ortekin, 2002 yılından itibaren tüm eksik ve aksak uygulamalara karşın, devleti güçlendirmek adına “Kamu Yönetim Sisteminde” birtakım esaslı tedbirler alındığını söyledi. Yerel Yönetim Yasaları ile Kamu Mali Yönetimi ve Kontrolü Kanunu'nda yapılan değişikliklerle yerel yönetimlere işlerlik kazandırıldığını ve hizmetlerin devamlılık arz eder hale geldiğini belirten Ortekin, “Belediye kaynakları ve gelirlerinde yapılan iyileştirmelerle artış sağlandı ve yasal olmayan kaynak aktarımları tamamen önlendi. Yıllık enflasyon oranının altında fiyat ayarlamaları dışında hiçbir hizmet kaleminde zam yapılmayarak bütçe, ağırlığı yatırım bütçesi olmak kaydıyla 5 mislinden fazla arttırıldı. Kişi başı bütçe 158 YTL' den 720 YTL seviyesine çıkarıldı. 2007 sonunda bütçe gerçekleşme oranı yüzde 94 oldu. Bu rakam 2002'de yüzde 48 ve 2006 yılı sonunda ise yüzde 80,5 idi. Bütçenin yüzde 80'ini yatırım bütçesidir. Dış kaynak ihtiyacı duyulmadan yatırımların tamamı bütçeden karşılandı. Hizmet alımları ve ihaleler; zorunlu haller hariç en aza indirildi, zaruri ihalelerde kamu yararı önde tutularak en düşük maliyetli fakat en çağdaş ve en kaliteli tercihler yapıldı. Örneğin; Katı Atık Düzenli Depolama Tesisleri Türkiye ortalamasının nerede ise 5'de biri fiyatla en kaliteli ve en son teknolojiyi ihtiva eder şekilde örnek gösterilecek bir biçimde tamamlandı. 2007 yılı sonu itibarıyla tamamlanan kentsel alt yapı çalışmalarımız sonucu Türkiye' de hiçbir alt yapı sorunu olmayan tek il, ilk il Aydın oldu. Tüm aleyhte gelişen doğa olaylarına rağmen; yaz aylarında hiçbir içme ve kullanma suyu problemi yaşamazken, yağışlarda da baskın, sel ve buna benzer tek bir vakaya rastlanmadı” dedi.
Aydın'daki kentsel yeşil ve rekreasyon alanlarının dünya ortalamasının üç katından fazla olduğuna değinen Başkan İlhami Ortekin, Aydın Belediyesi Halk Sağlığı Polikliniği'nden ücretsiz hizmet alanların kişi sayısının 200 bine ulaştığına işaret etti. Akıllı Kent Otomasyonu Sisteminin (AKOS) tam teşekküllü olarak devreye gitmesi sonucu kentte yaşamın daha kolay hale geldiğinin altını çizen Ortekin, “Yatırım Belediyeciliği yanında sosyalleşme faaliyetlerine de ayrıca önem verdik. 2004 yılı yerel seçimler öncesi, seçim beyannamesinde tarafımızdan taahhüt edilen hizmetlerin tamamı 2007 yılı sonu itibarıyla yerine getirildi. Ayrıca beyannamede yer almayan ve beyannamedeki taahhütlerin en az yüzde 50 daha fazlası prestijli ve kaliteli çağdaş hizmetler halkımıza sunuldu. 2006-2010 yıllarını kapsayan Aydın Belediyesi Stratejik Planı'nda yer alan hedeflerin 2007 yılına ait olanlarının tamamı yine eksiksiz ve hatta çok fazlasıyla gerçekleştirildi” diye konuştu.