Çevik Kuvvet'e kulaklıklı, kameralı 3 bin kask dağıtıldı.

ÇAPKIN İSTEDİ

2009'un 1 Mayıs'ında polisin sert müdahalesi tepki çekmiş ancak orantısız güç kullanan memurlar, tespit edilememişti. İdari soruşturma sonuçsuz kaldı. Bunun üzerine geçen yıl numaralı kask uygulamasına geçildi. Ancak bu da tam çözüm getirmedi. Polisler, olay anında, her yerden emir geldiğini, koordinasyonsuzluğun orantısız güce itebildiğini söyledi.

İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ise üst düzey emniyet yetkililerini topladı, çözüm istedi. Bazı müdürler, yurtdışında incelemeler yaptı, bazı Avrupa ülkelerinde kasklara yerleştirilen kulaklıklarla talimatların anında iletildiği ve polisin en az hatayla yönlendirildiği saptandı. Örnek kasklarla yapılan eğitimlerde başarı sağlandı. Bir firmaya sipariş verildi ve 3 bin 200 kask alındı. 450 bin lira ödenen kasklarda kulaklık, mikrofon, bazılarında HD kamera sistemi bulunuyor. Gözaltındayken otobüslerde dayak iddialarının önüne geçmek için de 200 polis otobüsüne kamera yerleştirildi.

EĞİTİM BAŞLADI

Tazyikli su sıkan TOMA araçlarına da kamera sistemi takıldı. Araçların iç ve dışına konulan gece görüş özelliğine sahip kameralar kayıtta olacak. Emniyet, 1 Mayıs kutlamaları öncesi eğitimlerini de aralıksız sürdürüyor. Dersler, Çevik Kuvvet'in bahçesinde görüntülü olarak ekrandan veriliyor.

Devrim TOSUNOĞLU/Akşam