Türkiye, İtalya"nın AgustaWestland firmasından 9 adet hafif taarruz helikopteri almak için yeni sözleşme imzaladı. Üzerinde 20 milimetrelik top dışında ekstra herhangi bir silah sistemi bulunmayacak olan helikopterlerin tanesi 50 milyon dolara geliyor. Apaçi helikopterlerinin tanesinin fiyatı ise 30 milyon dolar.

Türkiye, AgustaWestland firmasından 3 milyar dolara 50 adet helikopter almak için 2008"in Haziran ayında İtalya ile sözleşme imzaladı. Üretici firma, A129 helikopterinin ismini Türkiye için T129 olarak değiştirdi. 2013 yılında ilk helikopterin teslim edilmesini öngören ATAK projesinde, TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi) ana yüklenici, AgustaWestland ve Aselsan ise alt yüklenici olarak belirlendi. Projede, Aselsan"ın 700 milyon dolarlık, TUSAŞ"ın ise 556 milyon dolar iş payı bulunuyor. Helikopterlere Roketsan üretimi güdümlü füzeler takılacak. Ar-Ge 2004 projesi kapsamında helikopterin görev bilgisayarı ve yazılımları ise milli olacak. T-129, Hellfire adlı havadan karaya antitank füzesi taşıyacak, uçaksavar füzesi Stinger atabilecek.

Helikopterlerde İtalyan ordusunun kullandığı A129"lardan daha güçlü bir motor kullanılacak. Ağırlıklı olarak terörle mücadele operasyonlarında kullanılacak olması nedeniyle, helikopterlerin motorunun Doğu ve Güneydoğu Anadolu"nun zorlu coğrafi ve meteorolojik koşullarına uyum göstermesi gerekiyor. Motor ve silah sistemlerindeki iyileştirmeler nedeniyle bu helikopterlerin tanesi 60 milyon dolara gelecek.

9 helikopter daha sipariş edildi


Türkiye bu projeye ek olarak, AgustaWestland"dan 9 saldırı helikopteri daha almak için sözleşme imzaladı. Sözleşmenin rekor denilebilecek düzeyde bir fiyata imzalandığı öğrenildi. 9 helikopteri 450 milyon dolara mal olacak. Ancak bu helikopterlerin üzerinde daha önce imzalanan projedeki gibi ekstra silah sistemleri bulunmayacak. Helikopterlerin fiyatı en gelişmiş savaş sistemleri arasında yer alan F-16"lar ile ABD"nin geliştirdiği son nesil saldırı helikopteri Apaçilerin fiyatını aştı.

BARKIN ŞIK/Cumhuriyet