Polatlı Kaymakamlığı, Polatlı Belediyesi ve Polatlı Müftülüğü tarafından ortaklaşa açılan, 'Türk Tasavvuf ve Dini Musiki' kursunda cami görevlileri beş ay boyunca eğitime tabi tutulacak. Cami görevlileri aldıkları hicaz makamı eğitimi ile geleneklere göre vakit namazı ezanını beş farklı makamda okuyabilecek.

Cami görevlilerine Türk Tasavvuf ve Dini Musiki eğitimi veren Konya Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk Din Musikisi Ana Bilim dalı öğretim görevlisi Dr. Mehmet Gönül, "Cami görevlilerine makamı doğru kullanarak, doğru bilerek güzel ezan okumayı öğreteceklerini söyledi.

Dr. Gönül, "Klasik Türk musikisinin temel makamlarında, her vakitte farklı makamda ezan okumaları için onlara hicaz eğitimi veriyoruz. Polatlı'da cami görevlilerinin müzikal yeteneklerine göre sınava tabi tutarak seçtik. Mayıs ayına kadar cami görevlilerimize hicaz makamının teknik ve teorik olarak eğitimini vereceğiz. Bu makamı duyabilmeleri içinde hicaz makamında Klasik Türk Musikisinden ve Türk Tasavvuf Musikisinden repartuvarlar ve eserler öğreteceğiz. Bu makamlarla da cami görevlilerimize ezan okutacağız. Geleneklerimize göre beş vakit için de farklı makamlarda ezan okuması gerekiyor. En az beş ve altı makamda ezan okuyabilir yada okuduğu ezanı hangi makamda okuduğunu bilir ve okumak istediği makamda ezan okuyabilir hale getireceğiz." diye konuştu. Gönül, 2011 yılındaki Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinde de cami görevlilerinden oluşan koro ile de konser vermeyi düşündüklerine ifade etti.

Polatlı İlçe Müftüsü Dursun Ali Coşkun da Diyanet İşleri Başkanlığı mevzuatı doğrultusunda hizmet içi eğitim kursu adı altında ezanı güzel okuma, Türk tasavvuf ve dini musiki kursu düzenlediklerini söyledi. Coşkun, "Polatlı halkına, cemaatimize camilerde daha güzel bir ezan duyurmak 2011 yılında kutlanacak olan kutlu doğum haftasında bir koro oluşturup konser vermeyi düşünüyoruz. Polatlı'da bir çok camimizde merkezi ezan yerine daha değişik camilerden, ezanı güzel okuma kursunu almış personelimizin ezanı okumasını sağlamak." dedi.

CİHAN