Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) olarak bilinen düzenlemenin yasalaşmasıyla, milyonlarca kişi için emeklilik başvurusu süreci başladı. Yasanın Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla pek çok vatandaş SGK müdürlüklerine akın etti. Ancak, başvurular internetten, e-Devlet üzerinden de yapılabiliyor. Bu şekilde, birkaç adımda, sıra beklemeden emeklilik başvurusu tamamlanabiliyor.

EYT ile ilgili düzenlemeleri kanunun, Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla EYT’lilerin emeklilik için başvuru süreci başladı. İlk etapta 2 milyon 250 bin kişinin emekli olmasını sağlayacak kanunun yürürlüğe girmesiyle SGK merkezleri kuyruklar oluşmaya başladı.

‘OLUR’A GEREK YOK

Halen çalışan bazı EYT’liler de işverenler tarafından “emekli olur” yazısı almak için SGK’ya yönlendirildi. SGK ise emeklilik işlemleri için bu belgenin alınmasına gerek olmadığını bildirerek, “gelir/aylık/ödenek talep belgesi” ile başvurulmasının yeterli olduğunu belirtti.

SGK, e-Devlet’ten alınabilen “SGK Tescil ve Hizmet Dökümü”, “Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi” ve “Çalışma Hayatım” uygulamaları üzerinden gereken belgelerin temin edilebileceğini açıkladı. Buna göre, e-Devlet’ten alınacak belgelerle işverenler, emekli olmak isteyen çalışanlarının işten ayrılış bildirgelerini düzenlenleyebilecek. Hizmetlerinde tereddüt olan sigortalılar için ise SGK’dan yazı alınabilecek.

1 NİSAN’DA YATMAYA BAŞLAYACAK

Koşulları yerine getirip getirmediğinden emin olmayanlar, SGK müdürlükleri ile “Alo 170” telefon hattına başvurarak durumlarını öğrenebilecek. Çalışan durumdaki EYT’lilerin önce işten çıkış yapması gerekiyor. Bu kapsamda “Kod-8” prosedürü ile işyerinden çıkış işlemini yapacak olan çalışan EYT’liler, ilişik kesmenin ardından emeklilik başvurusu yapabilecek.

Yasayla, 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlardan kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini tamamlayanlar emekli olabilecek. EYT’de tek prim günü yerine, işe giriş yılına göre kademeli prim günü şartı aranacak. Emekli olabilmek için işe başlama tarihine göre 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında değişen prim günü şartını da tamamlamak gerekecek.

Mart ayında dilekçe veren EYT’liler, nisan ayında ilk maaşlarını almaya başlayacak. Ödemelerin aksaması halinde, 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere toplu ödeme yapılacak. Emekliliğe hak kazanan EYT’liler, bayram ikramiyesi ve bankaların bayram promosyonu gibi uygulamalarından, diğer tüm emekliler gibi faydalanabilecek.

KUYRUKLAR OLUŞTU

Emekliliğe başvuru için EYT Yasası’nın Resmi Gazete’de yayımlanmasını bekleyenler, yasanın Meclis’ten geçmesinden yayımlanmasına kadar geçen sürede sık sık Resmi Gazete’nin internet sitesine girdiler. Nitekim yasa, dün sabaha karşı Resmi Gazete’de yayımlandı.

EYT’liler bunun üzerine sabah erken saatlerden itibaren bulundukları yerleşim biriminin SGK müdürlüğü önünde kuyruklar oluşturmaya başladı. Mesai saati başlayıp müdürlükler açıldığında ise formlar dolduruldu, dilekçeler verildi. SGK Başkanlığı, bu süreçte işlemleri hızlandırmak için müdürlüklere yazı gönderdi.

SGK müdürlükleri EYT Yasası’nın yürürlüğe girmesiyle bu yoğunluğun yaşanacağını öngördüğü için önceden buna hazırlanmıştı. Hatta Bursa Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’nün bahçesine koyulan masalarda evraklarını dolduran emekli adayları, işlemlerini 10 dakika gibi kısa bir sürede tamamladı.

Antalya SGK İl Müdürü Beyazıt Ablay da kentte 2 saatte 1680 kişinin başvuru yaptığını söyledi. Aydın SGK İl Müdürlüğü’nün önünde kuyruğa giren vatandaş Uğur Çelenli, “Gece hiç uyumadım, sabah erkenden geldim” dedi.

ADIM ADIM BAŞVURU

EYT’li vatandaşlar, SGK merkezlerine bizzat gitmeden, süre sınırı olmaksızın e-Devlet kapısı üzerinden de emeklilik işlemlerini yapabilecek. E-Devlet’ten başvuru süreci ise şöyle olacak. *“turkiye.gov.tr” adresi üzerinden e-Devlet sistemine giriş yapılacak.

*Kurum bağlantısına gitmeye gerek kalmadan, arama kısmına “aylık”, “emekli”, “gelir” kelimelerinden herhangi biri yazılarak ekrana gelen “Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi” bağlantısına tıklanacak. Gelen ekranda “Yeni Başvuru” tıklanacak, tahsis talep türü olarak “Yaşlılık Aylığı” seçilecek.

*SSK kapsamında aylık talep ediliyorsa 4/A SSK; Bağ-Kur kapsamında aylık talep ediyorsa 4/B Bağ-Kur seçilip, altta yer alan “Başvuru” butonu tıklanacak.

*Maaş ödemesinin yapılacağı banka seçilerek, açıklama kısmına bankanın talep edilen şubesi yazılacak, iletişim bilgileri kısmı doldurulacak.

*Bağ-Kur, Emekli Sandığı, Banka Sandığı veya yurt dışından aylık alınması durumunda “Aylık alıyor mu?” kutucuğunda yer alan “evet” ya da “hayır” seçeneklerinden herhangi biri mutlaka işaretlenecek. “İleri” butonu ile sonraki sayfaya geçiş yapılarak “başvur” kutucuğu tıklandığında başvuru, SGK’ya gönderilecek.

ÇADIRLAR OFİS OLDU

Deprem bölgesindeki illerde SGK il müdürlükleri çadırlar kurarak buralardaki vatandaşların başvurularını almaya başladı. Depremden etkilenen EYT’li vatandaşlar, emekli olduktan sonra hayatlarının bir nebze de olsa kolaylaşacağını söyledi.

4 SAATTE MAAŞ BAĞLANDI

Kocaeli’de dün sabah saatlerinde başvurusunu yapan 51 yaşındaki Ersel Efe, 4 saat sonra aylık maaşının bağlandığı belgeyi SGK İl Müdürlüğü’nden teslim alarak, Kocaeli’nin ilk EYT emeklisi oldu. Ersel Efe, “Bu anı dört gözle bekliyorduk. Sabah başvurdum, 4 saat gibi hızlı bir sürede emekli oldum” diye konuştu. Efe’ye maaş bağlandığına dair belgeyi veren SGK Kocaeli İl Müdürü İsmail Ünlü de, “Vatandaşların e-Devlet üzerinden başvuru yapmış olmaları işlerini çok daha kolaylaştıracaktır. Fakat buraya gelen her vatandaşımızın başvurusuna da yardımcı oluyoruz” dedi.