Emeklilikte Yaşa Takılanlar merakla Aralık ayında Meclis’e gelecek yasa tasarısını bekliyor. İlk etapta 1,6 milyon kişinin yararlanacağı yasa tasarısı için işveren ve çalışanların farklı talepleri bulunuyor. TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol son yaptığı açıklamada bazı noktalarda anlaşmalar sağlandığını ifade etti. Akkol, emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden kişilerin Sosyal Güvenlik Destek primleri ile çalışanlar arasındaki farkın giderileceğini, kıdem tazminatları için işveren kredi desteğinin verileceğini ve kritik sektörlerde kademeli emekliliğin getirileceğini duyurdu. Öte yandan bugünkü kıdem tazminatı tabanının ( 15.371 TL) yasa çıktıktan sonra 22-23 bin TL’ye ulaşabileceğine dikkat çekildi.

EYT ile ilgili çok farklı talepler gün geçtikçe gelmeye devam ediyor. EYT uzun yıllardır konuşulan bir konu. İşverenlerin YET ile ilgili son dönemde çeşitli talepleri oldu. İlk etapta 1,6 milyon kişinin EYT kapsamında emekli olması bekleniyor.

KIDEM TAZMİNATI ÖDEMESİ İÇİN TALEP

İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Mert Nayır, işverenlerin EYT konusundaki taleplerine ilişkin, "İşverenlerin elinde şu anda EYT kapsamına girecek çalışanlarına yönelik toplu kıdem tazminatlarını ödeyecek meblağlar bulunmuyor. Orta ölçekli diye tahmin edilen bir işletmede 20-30 kişinin EYT kapsamından yararlanacağı öngörülüyor. Ve bu kişiler kıdem tazminatı hakkına sahip olacak. 10 yıllık bir personeli düşünürsek asgari ücretten 65 bin TL, 10 bin TL maaş üzerinden düşünürsek de 100 bin TL bir tazminat bedeli ortaya çıkıyor. 20-30 personel özelinde de 2-3 milyon TL’lik tazminatlar ortaya çıkacak. İşveren tarafı EYT ile ilgili böyle bir kanun düzenlenirse ödeme kolaylığı yapılmasını istiyor. Kıdem tazminatı işçi işten ayrıldıktan sonra iş akdi bittikten sonra 1 ay içinde ödenmek zorunda. Ancak işçi ile anlaşırsanız eşit taksitler halinde ödeyebilirsiniz. İşveren tarafı bu hususta devlet bankalarından bir kredi desteği istiyor.

Bir diğer seçenek de kıdem tazminatlarının peşin olarak değil kademeli olarak ödenmesini içeriyor. Diğer taraftan işverenler bir de ihbar süresi talep ediyorlar. Bu sistem çünkü bir personel eksikliğine neden olacaktır. İşyerinde 8 Eylül 1999’dan önce SGK girişi olan kişiler bu haktan yararlanacak. Bu da en az 20 yıldır çalışma hayatının içinde olan işin uzmanı kişilerin gitmesi demek oluyor. Bu nedenle işverenler ihbar süresi, kıdem tazminatı için destek ve kıdem tazminatını kademeli olarak ödeme yönünde istekler sundular" dedi. 

SİGORTA GÜVENLİK DESTEK PRİMİ ÖDEMESİ

Sigortalı çalışan ile emekli çalışanlar arasındaki farklara ilişkin açıklamalarda bulunan Nayır, "Sigortalı bir çalışanın emekli bir çalışana göre çok daha fazla işveren desteği oluyor. Emekli olan personele Sosyal Güvenlik Destek primi ödeniyor. Sosyal Güvenlik Destek primi emekli olup çalışan içim ödeniyor. Hem işveren tarafı hem de işçi tarafı bu primin düşürülmesini ya da emekli maaşlarına yansıtılmasını istiyor. İşçi çalıştırmak emekli bir kişiyi çalıştırmaya göre daha az maliyetli" ifadelerini kullandı.

KADEMELİ EMEKLİLİK

Sektörlere göre kademeli emeklilik önerisi olduğunu dile getiren Nayır, “İnşaattan, gemiciliğe, gıdadan otelciliğe kadar bütün sektörü etkileyecek bir olay. İlk etapta 2 milyona yakın kişinin emekli olmasından söz ediliyor. Bu kademeli emeklilerle birlikte 4-5 milyonu bulacak. Uzun yıllar boyunca bu hakkı dolduran kişiler bu haklardan yararlanıp emekli olmaya devam edecekler" dedi. 

CEBE GİRECEK PARA ARTIYOR

İşverenlerin yeni yılda gelecek zamları da hesaba katarak şimdiden hazırlıklara başlaması gerektiğini belirten Nayır, "Kararın bir sonraki Kabine toplantısında açıklanması bekleniyor. Yeni yılda da yürürlüğe girmesi bekleniyor. Onun haricinde Ocak ayında taban kıdem tazminatı ücretinin yeniden hesaplanacağını unutmamak lazım. Bugün 15.371 TL’lik kıdem tazminatı tabanı var 1 Ocak 2023 itibari belki bu sayı 22-23 bin TL’ye ulaşacak. Memur maaşlarına ve emeklilere yapılacak zamlar belli olacak ilerleyen günlerde. Hem asgari ücret hem de bu parametreler kıdem tazminatı tabanını belirleyecek. Yüzde 50 zam gelmesi halinde bugün Aralık ayında işverenin hesapladığı kıdem tazminatı yüküne Ocak ayında bir yüzde 50 daha gelmiş olacak. O yüzden işverenlerin yavaş yavaş bu konudaki hazırlıklarını yapmaları gerekiyor" ifadelerini kullandı.

DHA