Emeklilikte yaşa takılan milyonlarca kişi yıl sonunda çıkacak yasaya kilitlenmiş durumda. Kamuoyunun yakından takip ettiği emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Aralık ayında ETY sorununun Meclise geleceğini belirtti. Bilgin, geçtiğimiz günlerde de hangi formülün uygulanacağıyla ilgili soruya, "Şu an EYT'de formül sayısı 1. Kamuoyunda birçok formül anlatılıyor. Onların konuyla alakası yok" açıklamasında bulunmuştu. Bakan Bilgin, "Belli bir yaş sınırı olacak mı" sorusuna ise "bakalım" diye yanıt vermişti. Bu gelişmelerin ardından EYT ile ilgili çalışmalar tüm hızıyla sürerken vatandaşın en çok merak ettiği 'Başvuru nereden yapılacak? ve 'İlk maaşlar ne zaman yatacak?' soruları da yanıt buldu. İşte detaylar...

Emeklilikte yaşa takılanlar için çalışmalar hız kazandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, masada tek formülün olduğunu açıklamıştı. O formülün detayları da ortaya çıkmıştı.

Erkeklerde 9000 gün ve 25 yıl, kadınlarda 7200 gün ve 20 yılı tamamlayanlar emeklilik hakkı kazanacak.

Aralık ayında Meclis'e gelecek düzenlemeden 1999 yılı ve öncesi işe girenler yararlanacak. Sadece SSK'ların değil, Bağ-Kur'lu vatandaşlar da sürece dahil edilecek. Bu kapsamda Türkiye’de 1 milyon kişi bulunuyor ve her yıl 450 bin kişi emekli oluyor. Yasanın hayata geçtiği dönemde 1,5 milyon kişinin emekli olması bekleniyor.-

1 Ekim itibarıyla Meclis'e gelmesi beklenen tüm ekonomik düzenlemeler AK Parti MYK toplantısında da ele alındı. Onlardan biri de EYT düzenlemesi oldu. Bakanlık bünyesinde yapılan çalışmalar konusunda bilgi verildi. Taslak tamamlandığında Cumhurbaşkanlığı onayına sunulacak. Hazırlanan nihai metin, yasa teklifi olarak Meclis gündemine getirilecek.

Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre; EYT sorununun çözümü için Çalışma ve ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı personelinin teknik çalışması devam ederken, yakında TBMM’ye gelecek düzenlemeye, AK Parti ve MHP’nin yanı sıra diğer muhalefet partileri gruplarının da destek olması bekleniyor. 

Önümüzdeki ay TBMM’nin açılmasının ardından sosyal güvenlikle ilgili ilk gündemin kamudaki sözleşmeli personel olması ardından da EYT’liler ile ilgili düzenlemenin ele alınması planlanıyor. 

Çalışma ve ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın koordinasyonunda hazırlanıp, Meclis Başkanlığı’na sunulacak yasa teklifinin, TBMM’deki komisyon ve genel kurul görüşmelerinde muhalefetin ve kamuoyunun da tepkilerine göre bazı rötüşlar alması muhtemel.

EYT düzenlemesinin ne zaman yasalaşacağı, ilk emekli aylıklarının yatış zamanı konusunda da belirleyici olacak. TBMM’deki bütçe görüşmelerinden sonra EYT yasasının görüşülmesi yönündeki takvimin uygulanması halinde, başvuru süreci de gözönüne alındığında, ilk EYT’li aylıklarının şubat ayı içinde yatırılması, en yakın ihtimal olarak öne çıkıyor.

Geçtiğimiz süreçte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve Meclis’teki siyasi parti gruplarıyla temaslarda bulunan heyette yer alan Emekleri Yasalara Takılanlar Derneği Başkanı Nalan Esmeray, EYT takviminin Bilgin’le konuştukları çerçevede devam ettiğini ifade ederek, kamuoyunda tartışılan ve kadın ve erkek EYT’liler için farklı prim gün sayılarını ve çeşitli ülkelerdeki sosyal güvenlik modellerini içeren formüllerin resmiyeti olmadığını kaydetti.

Esmeray, EYT düzenlemesinin önümüzdeki aralık ayı gibi tamamlanıp TBMM’de onaylanabileceğini söyledi. 2023 Ocak ayı gibi de emekli olmak isteyen EYT’lilerin başvuruda bulunabileceğini ifade eden Esmeray, EYT’lilerin başvurularını internet üzerinden yapmasının mümkün olabileceğini belirtti. 

Kamu kurumlarında çalışanların emeklilik işlemlerini gerçekleştirmesi için 15 Kasım’da devreye girecek Hizmet Takip Programı’na (HİTAP) dikkat çeken Esmeray, EYT’lilerin de bu veya benzer bir sistem üzerinden başvuru yapabilmesini beklediklerini söyledi.