Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle çalışmalarına 3 hafta ara veren Meclis, dün mesaisine kaldığı yerden yeniden başladı. Meclis Genel Kurulu’nda ilk gündem deprem oldu. Ardından milyonların heyecanla beklediği emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili yasa teklifinin görüşmelerine geçildi. Düzenleme gece geç saatlerde yasalaştı. Meclis’ten geçen yasa Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulacak. Onay sürecinin ardından kanun Resmi Gazete’de yayımlanacak. Bu tarihten itibaren EYT’lilerin emeklilik süreci başlayacak.

YAŞ DIŞINDAKİ ŞARTLAR GEÇERLİ

EYT’de 5000 gün prim sınırı ve geçerlilik tarihinin 31 Aralık 1999 olmasına ilişkin önerge AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi. Teklif mevcut haliyle yasalaştı. Buna göre; 8 Eylül 1999 ve öncesinde çalışmaya başlayanlar ile 9 Eylül 1999’da ve sonrasında çalışmaya başlamalarına rağmen askerlik ve doğum borçlanmalarıyla sigortalılık başlangıç tarihini 9 Eylül 1999 öncesine çekenler emekliliğe hak kazanacak. Emeklilik için yaş şartı aranmayacak ancak mevcut durumda gereken prim ve sigortalılık şartı olacak. Yasanın yürürlüğe girmesiyle başvurular alınacak. İlk maaşların nisan ayında hesaplara yatırılması planlanıyor.

 PRİM GÜNÜNÜ VE YILI TAMAMLAYAN MAAŞINI ALABİLECEK

İlk etapta 2.2 milyon kişinin emekli olması bekleniyor. Sigortalı çalışmaya 8 Eylül 1999 tarihinden önce başlayan ancak yasanın getirdiği yıl ve prim şartını henüz tamamlamamış olanlar ise koşulları yerine getirdikleri tarihten itibaren emekli olmaya hak kazanacaklar.

BAŞVURUDA İZLENECEK ADIMLAR

Yasanın yürürlüğe girmesiyle başvurular alınacak. İlk maaşın nisanda hesaplara yatırılması planlanıyor. Başvuruda şu adımlar izlenecek:

1- Yasa Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra emekli adayı, Sosyal Güvenlik Kurumları’nın ilgili şubelerinden ‘emekli olabilir’ yazısını alacaklar.

2-Bu yazıyla birlikte işverenlerine emeklilik dilekçesi verecekler.

3-İşverenlerin vakit kaybetmeden aylık talebinde bulunabilmeleri için çalışanların işten çıkışlarını yapmaları gerekecek.

4- İşverenler çıkışlarını bildirdikten sonra çalışanlar bu sefer e-Devlet üzerinden ya da SGK temsilciliklerine giderek o andan itibaren aylık bağlatma talebinde bulunabilecek.

5- Maaşlar, emeklilik için başvuru dilekçesi verildikten sonraki ay (nisan) başından itibaren ödenmeye başlanacak.

6- Emekliliğe hak kazananların aylıkları kesintisiz ödenecek. En düşük emekli maaşı 5 bin 500 lira olacak.

7- İşveren çıkış verdikten sonra çalışanın kıdem tazminatını da ödeyecek. Ödemelerin zamanı, çalışanın işverenlerle yaptığı anlaşmaya göre değişecek.

HANGİ SÜRELER ARANACAK?

ÇALIŞMA STATÜLERINE GÖRE EMEKLILIK PRIM VE YIL KOŞULLARI ŞÖYLE:

SSK’LI KADIN: 20 yıl sigortalılık süresi ve 5000–5975 arası prim günü.

SSK’LI ERKEK: 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000–5975 arası prim günü.

BAĞKUR’LU KADIN: 7200 prim günü.

BAĞKURLU ERKEK: 9000 prim günü.

EMEKLİ SANDIĞI’NA TABİ KADIN: 7200 prim günü.

EMEKLİ SANDIĞI’NA TABİ ERKEK: 9000 prim günü.

İLK İŞE GİRİŞ TARİHİNE GÖRE KADEMELİ EMEKLİLİK TABLOSU

BAYRAM İKRAMİYESİ DE YATACAK

EYT’den emekli olacaklara Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı’nda 1.100’er lira tutarında bayram ikramiyesi de ödenecek. Bu yıl Ramazan Bayramı 21 Nisan’a rastladığından, mart ayında emeklilik dilekçesi verenler, nisanda 1.100 lira bayram ikramiyesine hak kazanacak.