SORU: 1972 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 15 Aralık 1991 olup 660 gün primim var. EYT’den faydalanabilir miyim? NURULLAH

Cevap: Sigorta başlangıç tarihiniz itibarıyla EYT kapsamındasınız. Ancak 660 gün primle EYT’den yararlanacak bir durumunuz yok. Çünkü EYT yasası prim değil yaş avantajı getirecek. 4940 gün daha prim ödeyip priminizi 5600 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabileceğiniz gibi, 2940 gün daha prim ödeyip priminizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olmanız da mümkün.

SON YEDİ YIL HESABI

SORU: Uzun vade ilk girişim SSK ve 1 Aralık 1996’ta oldu. Fakat benim fiili hizmet olarak son 7 yıl içinde sırasıyla 852 gün tarım Bağkur’una, 800 gün esnaf Bağkur’una ve son olarak 868 gün de SSK’ya prim ödemem var. Bu tabloya göre hizmet birleştirmesi yaparak SSK kapsamında emekli olabilir miyim? OCEAN

CEVAP: Primi ödenen son 7 yılda fazla prim ödenen, prim ödemeleri eşitse son olarak tabi olunan sigortalılık statüsünden emekli olunuyor. Son olarak ödenen 2520 gün priminiz içinde SSK’ya fazla prim ödediğinizden, SSK şartlarıyla emekli olacaksınız. Yani; 25 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarını birlikte sağlayacağınız tarihte SSK’dan emekli olacaksınız.

İŞTEN ÇIKARTILMAMANIZ İÇİN EYT YASASINA HÜKÜM KONMASI LAZIM

Soru: SSK girişim 1997’de olup 6400 gün primim var. EYT yasası çıktığında kapsamında olanlar zorunlu olarak emekli edilecek mi? Belediyede KHK’lı olarak çalışmaktayım. Faruk KUNDAKÇIOĞLU

Cevap: EYT yasası çıkınca öncelikle gerekli şartları taşıyanların istekli emeklilikleri söz konusu olur. Ancak sizin gibi 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye tabi taşerondan kamuda işçi statüsüne geçirilenler için; emekli hakkı kazananların iş sözleşmelerinin feshedileceğine dair özel düzenleme olduğu için EYT ile emeklilik hakkı elde ederseniz, iş sözleşmeniz fesih edilir. Ancak emeklilik talebe bağlıdır. Talep ederseniz emekli olursunuz.

Talep etmezseniz başka bir işyerinde çalışarak çalışma hayatınızı sürdürebilirsiniz. Ancak EYT yasasına sizin gibi 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında kamuda taşerondan işçiliğe geçirilenlerin zorunlu emeklilik işlemlerinin isteklerine bırakılmasına dair bir hüküm konursa, iş sözleşmeniz feshedilmez. Hüküm bulunmazsa 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereğince emekliliğe hak kazanıyorsanız zorunlu olarak iş sözleşmeniz feshedilir.

SSK’DAN EMEKLİ OLACAK MEMURUN YIPRANMASI YAŞTAN DÜŞER Mİ?

SORU: 2016 yılında KHK ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nden ihraç edildim. Daha sonra takipsizlik aldım. Ancak henüz iade olmadım. Geçen zaman zarfında sigortalı olarak özel sektörde çalıştım. Sorularım şunlar;

1) Emekli olurken, Emniyet Hizmetleri Sınıfı’nda geçen süreye karşılık, bu sınıfa özgü yıpranma payı erken emekli olmamı sağlar mı? Yoksa bu avantajı kaybetmiş mi sayılıyorum?

2) Memuriyetteki prim gün sayısı ve özel sektördeki gün sayısı toplanarak mı gerekli gün sayısı tespit edilir? Memuriyetteki gün sayıları hesaplamaya dahil edilir mi?

3) İhraç memur olarak özel sektörden emekli olduğumda, memuriyette çalıştığım süreye karşılık gelen emekli ikramiyesini alır mıyım? Böyle bir uygulama var mıdır? Yakup MUSTAFAGİL

Cevap:

1) Sigortalı çalışarak memuriyetten sonra SSK’ya 1260 gün ve daha fazla süre prim ödemişseniz (sorunuzdan ödediğiniz anlaşılıyor), SSK’dan emekli olacağınızdan memuriyette kazandığınız Fiili Hizmet Süresi Zammı, hizmet sürenize ilave edilmesine karşın, emeklilik yaşınızdan düşülmez.

2) Farklı sigortalılık statüsünde ödenen primler (hizmet süreleri) birleştirilerek, toplam hizmet süresi üzerinden emekli olunuyor.

3) İhraç edilip hizmet birleştirerek emekli olanlara, memuriyet süresi için emekli ikramiyesi ödenmiyor.