Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, terör örgütü PKK'nın ilk silahlı eyleminin yıl dönümü olan 15 Ağustos'u bahane ederek kanlı eylemlerini arttırmak isteyenlerin alınan güvenlik önlemleri nedeniyle hedefine ulaşamadığını belirterek, '15 Ağustos öncesi güvenlik güçlerine yönelik sansasyonel bir eylem yapmak amacıyla ilimize gelen 2 örgüt mensubu teröristten biri yapılan titiz çalışmalar sonucunda yakalandı' dedi.

Alınan yoğun güvenlik önlemleri neticesinde vatandaşın 15 Ağustos'u huzurlu geçirdiğini belirten Vali Mustafa Toprak, güvenlik önlemleri ve çalışmalarla ilgili bir açıklama yaptı. Toprak, terörist başı Abdullah Öcalan'ın 27 Temmuz 2011'den itibaren avukatları üzerinden örgüte talimat iletememesi, Eylül 2011'den itibaren devam etmekte olan KCK operasyonları ve kırsal alanda terörist unsurlara ağır darbelerin vurulmasının, örgütsel yapı faaliyetlerinde durgunluk ve psikolojik olarak yılgınlık, özgüven kaybına neden olduğunu söyledi. Toprak, '18 Temmuz 2012 tarihinde başlatılan, halen kararlılıkla sürdürülen ve terör örgütü PKK/KCK'nın en büyük finans kaynağı olan uyuşturucu ekim, dikim, yetiştirme tarla ve alanlarına yönelik olarak gerçekleştirilen başarılı operasyonlar neticesinde finans kaynakları kurutulan bölücü terör örgütü, hem yediği darbenin intikamını alabilmek, hem de içine girdiği çıkmazı aşarak, yandaş kitlenin özgüven kaybını tekrar kazanabilmek için, başta şehir merkezleri olmak üzere ilimizde görev yapan güvenlik güçlerimize yönelik sabotaj ve suikast türü eylemlere yönelmiştir. İlk silahlı eyleminin yıl dönümü olan 15 Ağustos'u da bahane ederek kanlı eylemlerini artırmak isteyen terör örgütünün bu faaliyetlerinin engellemesine yönelik olarak, Diyarbakır Valiliği koordinesinde tüm güvenlik birimlerimizin katılımı ile il genelinde güvenlik tedbirleri arttırılmıştır. Şehrin çeşitli noktalarında arama ve uygulama noktaları oluşturulmuş, polis merkezlerine kamera ve zırhlı araç takviyesi yapılmış, MOBESE'ye eklemeler yapılarak ilimize yapılan giriş ve çıkışlar kontrol altına alınmıştır. Jandarma karakol ve üs bölgeleri güçlendirilmiş, böylece şehrimizde var olan huzur ve güvenlik ortamının bozulmaması için alınması gereken ilave tedbirler de alınmıştır' ifadelerini kullandı.

'TERÖRİSTLER HEDEFLERİNE ULAŞAMADI'
Vali Mustafa Toprak, alınan yoğun güvenlik önlemleri nedeniyle terör örgütü mensuplarının planladıkları eylemleri yapamadığını söyledi. Toprak, '5 Ağustos 2012'de, Diyarbakır il merkezi Seyrantepe Kavşağı yakınında Elazığ Caddesi üzerinde yer alan 7. Kolordu Komutanlığı General Galip Deniz Kışlası'nın karşısında bulunan boş arazide patlama meydana gelmiş, akabinde olay yerine intikal eden güvenlik güçlerince yapılan detaylı aramalarda, bahse konu arazide terör örgütüne ait havan mühimmatları ele geçirilmiş ve bomba imha uzmanlarınca olay yerinde etkisiz hale getirilmiştir. Ayrıca, 9 Ağustos 2012'de, İl Emniyet Müdürlüğü Şehitlik hizmet binasına yapılan silahlı saldırı eyleminin aydınlatılması ve faillerinin bulunmasına yönelik operasyonlar da sürmektedir. Yine, 9 Ağustos 2012'de, Diyarbakır-Silvan karayolu üzerinde bulunan bir petrol istasyonu yakınlarında, kaza yapmış ve terk vaziyette minibüs bulunmuş, söz konusu minibüs içerisinde 10 adet roketatar mühimmatı, 10 adet roketatar sevk fişeği, 19 adet sevk fişeği kılıfı ve çeşitli çaplarda toplam 12 bin 430 adet mermi ele geçirilmiştir' şeklinde konuştu

'KANLI EYLEM İÇİN DİYARBAKIR'A GELEN 1 TERÖRİST YAKALANDI'
Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, 15 Ağustos'ta eylem yapmak üzere gelen 2 teröristten birinin yapılan titiz çalışmalar sonucunda yakalandığını, diğerinin ise yakalanması için çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini söyledi. Toprak, 'Devam eden süreçte, ilimiz kırsalında faaliyet gösteren üst düzey PKK/KCK terör örgütü mensuplarının talimat ve yönlendirmelerinin doğrultusunda, ilimiz kırsal alanında silahlı faaliyet gösteren 2 örgüt mensubu teröristin, 15 Ağustos öncesi güvenlik güçlerine yönelik sansasyonel bir eylem yapmak amacıyla ilimiz merkezine geldikleri emniyet birimlerimizce tespit edilmiştir. Elde edilen bilgiler doğrultusunda yapılan kesintisiz çalışmalar sonucunda; 12 Ağustos 2012 Pazar günü, ilimize sızan teröristlerden 1'i yakalanarak gözaltına alınmış, diğer teröristin yakalanması için ilimiz genelinde arama çalışmaları kesintisiz olarak devam ettirilmektedir. Yapılan bu operasyonla ilimiz merkezinde PKK/KCK terör örgütü tarafından yapılması muhtemel kanlı saldırıların önüne geçilmiş, bölücü terör örgütünün hain planları bir kez daha sekteye uğramıştır. İçinde bulunduğumuz sevgi ve rahmet ayı mübarek Ramazan'da dahi eylem, saldırı, bombalama, mayınlama gibi faaliyetlerine devam eden terör örgütü ve mensupları bilmelidirler ki ne yaparlarsa yapsınlar, hangi planın içinde olurlarsa olsunlar, amaçlarına ulaşamayacaklar, vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğini bozamayacaklardır' dedi.