Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'nın açılışı için Erzurum'da bulunan Başbakan Erdoğan, ülkenin çeşitli yerlerinden gelen gençlik temsilcileriyle buluştu.

Erdoğan gençlere, “Biz genç olduk, üstelik 1980 öncesinde genç olduk. Gençlik kolu başkanı olduğum zaman silahlı mücadele içerisine teşkilatımı hiçbir zaman sokmadım. Buna rağmen kaybedilen gençlerimiz oldu.

Gençliğimizi çok yoğun bir fikir mücadelesi içerisine soktuk. Onun için de hiç kimseye, hiçbir genç arkadaşımıza, "konuşma", "yazma", "eleştirme", "protesto etme" diyemeyiz. Biz, 1980 sonrasının baskılarını, yasaklarını yaşadık. Onun için, baskı, yasaklama, kısıtlama bizim yöntemimiz olamaz” diye seslendi.

“Benim itirazım, cam çerçeve kıran, polise taşla saldıran, o otobüslerde Seraplar"ı kaybettiğimiz taarruzlara karşıdır” diyen Erdoğan, aralık ayındaki olaylara değinirken, bir grup öğrenci temsilcisinin Başbakanlık ofisine taleplerini yazılı ilettiğini, bazı örgütlerin bundan rahatsız olduğunu söyledi. Erdoğan şöyle devam etti: “Olay çıkarmak, görüntü vermek için yol kestiler, polise saldırdılar. Dünyanın en ünlü simaları, politikacıları geliyor, oradaki bir avuç militan tarafından konuşması engelleniyor. Bunun neresi ifade özgürlüğü, neresi protesto hakkı?”

Dolmabahçe klasiği
Başbakan Tayyip Erdoğan"ın Erzurum"da bir grup öğrenci temsilcisiyle bir araya gelmesini protesto eden öğrenci grubu, Dolmabahçe"de yine sert müdahaleyle karşılaştı.

Dolmabahçe"ye yürümek isteyen öğrenci grubu, Barbaros Bulvarı Dolmabahçe istikametini trafiğe kapatarak yürüyüşe geçti. Onlara engel olmak isteyen polisle göstericiler arasında önce arbede yaşandı. "Öğrenci Kolektifleri"ne üye göstericiler, müdahale üzerine ellerindeki flama sopalarını kullandılar. Polis önce tazyikli su, ardından biber gazı sıktı.

Öğrenciler de biber gazından korunmak için deniz gözlükleri taktılar. Öğrenciler bir yandan da polise yumurta atarak karşılık verdi. Polis 29 öğrenciyi karga tulumba gözaltına aldı. Caddeden geçen ve gösteriyle ilgisi olmayan bazı kişiler, polisin tavrını sert bularak tepki gösterdi.

4 Aralık 2010 tarihinde Başbakan Erdoğan rektörlerle Dolmabahçe"de bir araya gelmiş, dışarıda protesto gösterisi yapmak isteyen öğrencilere polis sert müdahalede bulunmuştu. Hamile bir öğrenci çocuğunu düşürmüştü. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, orantısız güç kullanılmadığını söylemiş, “Ekran görüntüsü vermek için kendini yere atanlar oluyor” demişti.

Erdoğan"ın üniversite temsilcileriyle buluşmasına yönelik bir protesto da Kadıköy"de yapıldı. Sosyalist Gençlik Derneği üyesi üçü kadın dört kişi, AK Parti Kadıköy ilçe binasının çatısına çıkarak sloganlar attı. Polis, eylemcilere biber gazıyla müdahale edip gözaltına aldı. Hasanpaşa"daki belediye binasının çatısına çıkan çalışanlar öğrencileri alkışladı. Bazı vatandaşlar da alkışlarla eyleme destek verdi.
Ankara Kızılay"da da öğrenciler eylem yaptı, altı kişi gözaltına alındı.

Erzurum"a giriş yasak!
Dün Erzurum"a gitmek isteyen öğrenciler de polis engeliyle karşılaştı. 60 ünversiteden 150 genç altı otobüsle çıktıkları yolculuk boyunca dokuz kez durdurularak kimlik kontrolündan geçirildi. 14 saatlik yolu 24 saatte tamamlayabilen Türkiye Gençlik Birliği üyeleri, doğulu üyelerinin beklediği Erzurum"un Ilıca ilçesine geçerek burada yolculuğu bitirdi.

Ankara"dan yola çıkan Öğrenci Kolektifleri ve Genç-Sen üyelerinin doldurduğu üç otobüs de sekiz kez durduruldu. İki grup en son Erzincan"da, "yolda kendilerine saldırılacağı" savıyla engellendi. Bunun üzerine öğrenciler karayolunu bir saat trafiğe kapatarak eylem yaptıktan sonra döndü.

Emniyet açıklamasında, doğu illerine yolculuklarda sık kimlik kontrolü yapıldığı savunuldu ve Erzurum"daki organizasyonun başarısı için gerekli önlemlerin alındığını ifade edildi.

radikal