Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Eylül davası sanıkları 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ve dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın üniversite hastanelerine sevk edilmesine karar verdi.

Mahkeme tarafından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen yazıda, Evren'in Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne, Şahinkaya'nın Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne sevk edilmeleri istendi.

İki sanığın yaşları ve durumları dikkate alınarak, duruşmada hazır bulunmalarının hayati tehlikeye yol açıp açmayacağına üniversite hastaneleri karar verecek.

5 DURUŞMAYA KATILMADILAR
Evren ve Şahinkaya, 12 Eylül davasının geride kalan beş celsesinde de hazır bulunmadı.

ADLİ TIP 'TAHLİKELİ' DEMİŞTİ
Sanıkların sağlık durumlarının belirlenmesi için daha öncesinde Adli Tıp Kurumu'na başvurulmuştu.

Adli Tıp tarafından düzenlenen raporda Evren ve Şahinkaya’nın sağlık durumları nedeniyle duruşmaya gelmelerinin 'hayati risk taşıdığı' belirtilmişti.

TELEKONFERANS TALEBİ
Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, rapora göre, sanıkların ifadelerinin sesli ve görüntülü iletişim teknolojisiyle alınmasını talep ederken, müdahil avukatları rapora tepki göstererek, ''bağımsız sağlık kuruluşlarından rapor alınmasını'' istemişti.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTENİYOR
Evren ve şahinkaya hakkında "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın tamamını veya bir kısmını değiştirmeye veya ortadan kaldırmaya ve anayasa ile teşekkül etmiş olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasına engel olmaya cebren teşebbüs etmek" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet isteniyor.