Türk Eğitim-Sen'in yaptığı araştırmaya göre, yeni göreve başlayan bir öğretmenin düğün masraflarını karşılayabilmesi için en az 3 bin 829 saat çalışması gerekiyor. Türk Eğitim-Sen Başkanı İsmail Koncuk, yaptığı açıklamada, sendikanın yaptığı araştırma sonuçlarına göre, evliliğin maliyetinin en az 15 bin 510 YTL olduğunu ve bu rakamın 70 bin 399 YTL'ye kadar çıktığını belirtti.
EVLİLİK HAYAL OLDU

Araştırmada, evlenmek için gerekli olan 33 harcama kalemi üzerinden hesaplama yapıldığını kaydeden Koncuk, çocuğunu evlendirmek isteyen bir hizmetlinin en az 4 bin 801 saat, en fazla 21 bin 795 saat çalışması gerektiğini ifade etti.

En yüksek derecedeki bir öğretmenin ise en az 395 gün en fazla 7 bin 954 gün çalışması gerektiğini belirten Koncuk, yeni göreve başlayan bir öğretmenin en az 3 bin 829 saat, en fazla 17 bin 382 saat çalışarak düğün masraflarını karşılayabileceğini belirtti. Koncuk, "Eğitim çalışanları ne evlenmek ne de çocuklarını evlendirmek için hayal kurabiliyor" dedi.

Bir ev için gerekli eşyalar ve bir aylık ev kirası dikkate alındığında maliyetin 8 bin 818 YTL ila 42 bin 450 YTL arasında değiştiğine işaret eden Koncuk, bu masrafları karşılayabilmek için en düşük derecede çalışan bir öğretmenin en az 272 gün, en fazla 1308 gün çalışması gerektiğini ifade etti.

BALAYI DA ZOR

Bir memurun balayı için maaşının en az yüzde 77'sini, en düşük derecede görev yapan bir öğretmenin de maaşının yüzde 61'ini gözden çıkarması gerektiğini belirten Koncuk, "Evlilik sezonu açıldı. Eğitim çalışanları aldıkları ücretle değil düğün yapmak, evini bile zor kuruyor” dedi. (AA)