Son yıllarda ihanet ve boşanma oranlarının artması, insanları 'kutsaldır' denen evlilikten uzaklaştırdı. Hatta bu durum daha da vahim bir hâl alarak, bekarlarda evlilik fobisinin oluşmasına neden oldu. Ünlüler dünyasından pek çok isim de bu korku nedeniyle ilişkilerini bir türlü evliliğe taşıyamıyor. Örneğin Aysun Kayacı... Bir süre önce evlilikten korktuğunu açıklayan Kayacı, bunu mutlu bir aile içinde büyümemesine bağlamıştı. Oyuncu Önder Açıkbaş ile birlikte olan Asuman Krause de evlilik fobisi olduğunu belirterek "Boşanmış bir annebabanın çocuğu olduğum için bu psikolojinin içinde olabilirim. Artık ekonomik özgürlük de kadınlara özgüven veriyor ve evlilikten uzaklaştırıyor" demişti. Evlenmekten korkan ünlülerin arasına son olarak da şarkıcı Demet Sağıroğlu katıldı. Tuna Kiremitçi ile bir yıldır mutlu bir birliktelik yaşayan Sağıroğlu, "Evlenince büyünün bozulacağını düşünüyorum. Hep boşanma korkusu yaşıyorum" dedi. Şarkıcı iki yaşındayken anne ve babasının ayrıldığını, bu korkunun kendisine o nedenle yerleştiğini, ancak bebek sahibi olacağı zaman evlenebileceğini ifade etti. Bu arada atv'de yayınlanan 'Ey Aşk Nerdesin?' dizisi de konuyu mizahi dille anlatıyor. Burçin Terzioğlu ve Tayanç Ayaydın'ın oynadığı dizide, 'Serdar' sevgilisi 'Zeliş'in bir yuva kurmak istemesine rağmen, evlilikten kaçıyor. Peki bu fobiden kurtulmak mümkün mü? Evlilik Terapisti Bülent Budak, Aile Terapisti İlkim Öz Tan ve İlişki Terapisti Yeşim Varol Şen bu konuda hemfikir: Bu korkudan kurtulmanın yolu psikoterapi!

BİLİNÇALTINI TEMİZLERİZ, EVLİLİĞE HAZIRLARIZ!

BÜLENT BUDAK:
Psikolojik Danışman ve Evlilik Terapisti
Evlilik aşkı öldürür' düşüncesi yanlış!
Günümüzde maalesef boşanmalar arttı ve bundan dolayı da insanların evliliklere olan inancı azaldı. Fakat asıl tehlikeli olan boşanma ya da ayrılıkların faturasının evlilik müessesesine çıkarılması. Yani evliliğin aşkı öldürdüğü düşüncesinden söz ediyorum. Evliliği bitiren evlilik kurumu değil, insanların evliliğe bakış açıları, beklentileri ve bu konuda yeterli donanımına sahip olmamaları!

ÇATIŞMA YAŞANABİLİR
İnsanlara şöyle düşünmelerini tavsiye ediyorum; kaza oluyor diye yollar trafiğe kapatılmıyor, tedbir alınıp trafik sürdürülüyor. Yani boşanmalar oluyor diye, evlenmekten kaçınmak doğru değil. Her ilişkide olduğu gibi evliliklerde de çatışma olabileceğini bilmek gerekiyor. Bu korkuları yaşayanlara, kimseyle kendilerini karşılaştırıp genelleme yapmamalarını ve evlenmeden önce mutlaka bir evlilik terapisti ile görüşüp kendilerini evliliğe hazırlamalarını öneriyorum. Hatta ailelerin de, çocukları evlenmeden önce terapistten yeni rolleri hakkında bilgiler almalarını tavsiye ederim.

İLKİM ÖZ TAN
Aile Terapisti
Mutsuzluğa mahkum değilim
Mutsuz ailede büyümek, boşanmaların artması, insanların bencilleşmesi, ihanetler ve şiddet, evlilik fobisinin oluşmasına neden oluyor. Anneleri ve kendileri fiziksel ve sözel şiddete maruz kalan çocuklar, travmalı çocuklardır ve yetişkin olduklarında travmaları evlilik fobisine dönüşür. Mutsuz olacağına inanan kişi boşanmaktan korktuğu için evliliğe yanaşmaz. Kişi ünlü ya da ünsüz olsun, travma travmadır. Bu kişiler için psikoterapi tek çözümdür. Terapilerde bilinçaltına iner ve kişinin çocukluk yaşantılarındaki olumsuz anı kayıtlarına ulaşırız. Bilinçaltını temizleriz. Evlilik fobisi olanlara 'Bu benim yaşantım, anne-babam gibi mutsuzluğa mahkum değilim' telkininde bulunmalarını öneriyorum.

YEŞİM VAROL ŞEN:
Yaşam Koçu ve İlişki Terapisti
Evlilikte yüksek ego mutsuzluk getirir
Evlilik fobisinin altında başarısızlık korkusu, toplum baskısı, özgürlüğünü yitirmek gibi nedenler yatar. Bu konuda yardım alan bireylerle, nedenlere yönelik bir çalışma yaparak bu korkularını aşmalarını sağlarız. Gerektiğinde kişilik testleri de uyguluyoruz. Farklı kişiliklerde olmaları bu çiftlerin evlenmemeleri gerektiği anlamına gelmiyor. Aksine birbirleriyle nasıl doğru iletişim kurabileceklerini bilerek evlenen çiftler çok daha mutlu oluyor!

ÜNLÜLERİN İMAJINA TERS
Ünlülerde ise başarısızlık korkusu yoğun yaşanabiliyor. Özel hayatlarının sürekli toplum önünde olması, boşanma ihtimallerinin çizdikleri güçlü imaja ters düşeceği yanılgısı onları evlilikten soğutuyor. Danışanım olan birçok ünlünün ortak bir özelliği de meslekleri gereği egolarının yüksek olması. Bu durum özel hayatlarının başarısız olmasına neden olabiliyor. Özellikle yeni ünlü olmuş şöhretlerde bu durumu sıkça görüyoruz. Son dönemde ilişkilerindeki problemleri çözmek için yardım almaya gelen çiftlerin sayısında da artış görüyoruz.