Alman asıllı Türk vatandaşı Döndü, sevgilisinden şiddet gördüğü için koruma istediği mahkemeden evli olmadığı gerekçesiyle ret kararı aldı.

Alman asıllı Döndü, gözü yüzü morarmış bir şekilde adliyeye gelerek, sevgilisinden şikâyetçi olmuştu. Ancak, koruma isteği mahkemece kabul edilmedi.

Yargı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in sadece evli kadınların değil, nişanlı, sevgili, ayrılmış tüm kadınların koruma altına alınacağı, “Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasına Dair Kanun Taslağı” hazırladıkları açıklamasını gölgede bırakan bir karara imza attı. Alman asıllı Türk vatandaşı Sema Nur Döndü, evlenmek için birlikte yaşadığı sevgilisi Hakan Erdoğan’dan şiddet gördüğü gerekçesiyle koruma kararı verilmesi için mahkemeye başvurdu. Mahkeme, tarafların evli olmadığı gerekçesiyle koruma kararı verilmesi talebini reddetti.
Döndü, gözü yüzü morarmış bir şekilde adliyeye gelerek, sevgilisinden şiddet gördüğü gerekçesiyle şikayetçi olmuştu. Döndü, sevgilisinden gördüğü şiddeti, ironi yaparak, “İşte, ben şimdi gerçek Türk oldum” sözleriyle özetlemişti.

Gözü morardı ama...

Döndü, 9 Ağustos 2011’de 4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun kapsamında koruma kararı verilmesi için mahkemeye başvurdu. Döndü, mahkemeye verdiği dilekçesinde, Erdoğan’la evli olmadıklarını, 1.5 yıldır birlikte yaşadıklarını, 1 Ağustos’ta eve gelen Erdoğan’dan şiddet gördüğünü, şikayetçi olduktan sonra sevgilisinden tehdit aldığını iddia ederek, yasa kapsamındaki korunma tedbirlerinden yararlanmak istediğini söyledi. Ankara 2. Aile Mahkemesi, Döndü’nün başvurusunu 11 Ağustos’ta karara bağladı. Hâkim İlhan Kadıoğlu, 7 satırlık kararında şunları söyledi:
“Davalının müvekkiline sürekli şiddet uyguladığını beyan ederek, davalı Hakan Erdoğan hakkında 4320 sayılı Ailenin Korunması Dair Yasa’daki tedbirlere hükmedilmesine talep etmiş ise de; incelenen nüfus kayıt aile örneğinde tarafların evli olmadıkları anlaşılmakla, şartları oluşmayan talebin reddine, dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda karar verildi.”

Yumruk ve tokat attı

Döndü, 1 Ağustos’ta ifadesinde, gördüğü şiddeti şöyle anlatmıştı: “Hakan Erdoğan yanıma yaklaşık olarak dört hafta önce yerleşti. Daha önce de kendisiyle muhabbetimiz vardı. 1 Ağustos’ta aramızda ağız tartışması oldu. Birbirimizle sözlü olarak tartıştık. Beni yumruk ve tokat vurmak suretiyle yaraladı. Hakan Erdoğan evin içindeki eşyalara zarar verdi, tehdit etti. Beni darp ettiği ve evimin içindeki eşyalara zarar verdiği için şikayetçiyim, uzlaşmak istemiyorum.”

Ayşe Paşalı hatırlatması

Döndü’nün avukatı Erdoğan Fırat, koruma talebiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na da başvurduklarını, ancak savcılıktan koruma kararı verilemeyeceği, kaymamaklığa müracaat etmeleri gerektiği yanıtını aldıklarını söyledi. Fırat, Erdoğan’ın, müvekkilinin ikamet ettiği sitede dayak yediği gün sığındığı kapıcı tarafından site içinde görüldüğünü belirterek, “Bir Ayşe Paşalı vakası daha yaşanmadan gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.