MUŞ’un Taşoluk Beldesi’nde aileleri tarafından küçük yaşta evlendirilmek istenen kızlar çareyi okumakta buluyor. Taşoluk YİBO 8’inci sınıf öğrencisi 14 yaşındaki Ayşe Alkış, köylerinde sadece okuyanın evlendirilmediğini, okumanın bölge kızları için kurtuluş olduğunu söyledi.

Muş’a 21 kilometre uzaklıkta bulunan Taşoluk Beldesi’nde erken evlenmekten korkan kızlar, okumaya sıkı sıkıya sarılıyor. Köylerinde kızların erken yaşta evlendirildiğini, sadece okuyanın evlendirilmediğini belirterek, 19 yaşındaki ablasının 4 yıllık evli olduğunu söyleyen YİBO 8’inci sınıf öğrencisi Ayşe Alkış, "Okumazsam ben de aynı halde olacağım, okursam kesinlikle erken evlenmem. Okul bizim kurtuluşumuz" dedi.

İLKOKUL BİTTİ, HEMEN İSTEMEYE GELDİLER

Erken evlenmemek için okula gittiğini söyleyen YİBO öğrencilerinden 14 yaşındaki Leyla Semiz ile Hasret Yıldırım da bölgede daha çok YİBO olursa, kızların okula gitmesinin kolaylaşacağını ifade ederek, "Doğu’da kızlara fazla okuma şansı verilmiyor. Buradaki kızlar ailelerinin de desteği olursa okuyarak, erken evlenmekten kurtuluyorlar" diye konuştular. 15 yaşındaki Elif Yıldırım ise " Ablam daha ilkokulu bitireli birkaç ay oldu, hemen istemeye geldiler. Ben okumak istiyorum, erken evlendirilmek istemiyorum" dedi.

AİLELER BÜYÜYEN KIZLARIN OKULA GİTMESİNİ İSTEMİYOR

Taşoluk YİBO Rehber Öğretmeni Ayşe Karatekin, ilköğretim okulunun 5’inci sınıfından sonra kızların evlendirildiğini belirterek, "40-50 kadar öğrencinin ailesini ziyarete gittim. Edindiğim izlenim, kızların büyümüş olduğu ve artık okula gitmemesi gerektiğini yolunda. Biz kızların okula devamını sağlamak için aileleriyle görüşüyoruz. Bunun faydasını da görüyoruz. Öğrencilerin sadece ilköğretimi bitirmelerini değil, liseye de devam etmelerini istiyoruz" dedi.

KANAYAN YARA

Lale-Kadın Derneği Başkanı Gaye Mergen de erken evlendirmenin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin kanayan yarası olduğunu bildirdi. Gaye Mergen, "Erken yaşta evliliklerin en büyük sebebi, eğitimsizlik. Bölgede 16-17 yaşta evlilikler yüzde 29’ları buluyor. Bunun yüzde 68’i görücü usulü evlilik. Bizler bunun önüne geçmek istiyoruz. İlimizde şu anda 9 kadın derneği var. Kadına karşı şiddete engel olmak istiyoruz. Şiddetin en büyük kaynağı eğitimsizlik, eğitimsizliğin sonunda malasef erken yaşta evlilikler oluşuyor" diye konuştu.