Danimarkalı Carl Johannes'in, Zahide Zehra'ya aşkı ve çiftin acı dolu hikâyesi, "Türk çocuklarının eğitimi" yolunda yakılan bir ateşe dönüştü. TEV'in bağışçılarından Carl Johannes ve Zahide Zehra'nın öyküsü 1930'lu yıllara dayanıyor. Türkiye'de faaliyet gösteren Danimarkalı Kamssask firmasında tercüman olarak işe giren 17 yaşındaki Zahide Zehra ile firmanın muhasebe müdürü Danimarkalı Carl Johannes Garring arasında kısa sürede yeşeren aşk, çok geçmeden evlilikle noktalandı.

ŞAH DEVRİLDİ, DÖNDÜLER
Evlilikten bir süre sonra Carl Garring, İran'daki altyapı işlerini yapmak üzere teklif alınca eşiyle birlikte bu ülkeye gitti. Kendilerini İran sosyetesine kabul ettirmekle kalmayıp, Şah ailesi ile yakın dostluk kurdular. Zahide Zehra Garring ve eşi, İran'da tam bir Türk Fahri konsolosu gibi çalışıyordu. Ancak bu mutluluk tablosu, çiftin tek çocukları olan Knud Refi Garring'in 1970'de, henüz 34 yaşındayken bir trafik kazasında ölmesiyle yıkıldı. Evlat acısıyla sarsılan Garring çifti, 1979'da İran'da Humeyni Rejimi'ne geçilince de İstanbul'a döndü. Ancak bir süre sonra Carl Garring rahatsızlandı. Tedavi için Danimarka'nın yolunu tuttu. Çift burada biricik oğullarının adını yaşatma için bir eğitim vakfı kurmaya karar verdi. Amaçları fakir Türk çocuklarına eğitim fırsatı sağlamak ve bu yolla kendi acılarını biraz olsun dindirmekti. Ölümlerinin ardından bu vakıftan gelecek gelirlerin, her yıl Türk Eğitim Vakfı'na (TEV) aktarılmasını vasiyet ettiler. Bu amaçla 25 milyon dolarlık mal varlıklarını da bir bankaya yatırdılar. Danimarkalı Carl Garring'in vasiyeti ise son derece ilginçti: "Vakfın gelirlerinden yalnızca anne baba tarafından Türk vatandaşı olanlar yararlansın ve yurtdışında bursa gönderilecek gençler mutlaka eğitim sonunda Türkiye'ye dönsün..." Yaşadıkları evlat acısını bir nebze olsun bu şekilde hafifletiyorlardı.

ÜÇ OKUL YAPTIRILDI
Carl Garring, 1984'te, eşi Zahide Garring ise 7 yıl sonra hayata gözlerini yumdu. Danimarka merkezli Garring Vakfı'nın gelirleri ise her yıl TEV'e aktarılıyor. Bugüne kadar vakıftan gelen paralarla üç okul yaptırıldı ve bu okullar Milli Eğitim Bakanlığı'na devredildi. Bunlar haricinde sadece 2001'den beri gelen para 2 milyon dolara yaklaştı. 1996'dan itibaren İngilizce eğitim veren Danimarka Teknik Üniversitesi'nde; bilgisayar, elektronik, elektrik, deniz ve kıyı, petrol, bioteknoloji gibi mühendislik dallarında yüksek lisans eğitimi imkânı sağlanıyor. Senede 2 öğrenci burs alıyor. Bursların süresi ise en fazla 24 ay. 2 Danimarkalı bir de Türk olmak üzere 3 yönetim kurulu üyesi bulunan vakıf her yıl Türkiye'ye 1 milyon Kron yani yaklaşık 280 bin TL para akratıyor. Garring ailesinin isteği doğrultusunda her Ağustos ayında başarılı 21 öğrenci ve 3 öğretmen de, bilgilerinin artması amacıyla 10 gün Danimarka'nın başkenti Kopenhag'a gönderiliyor.

EVLAT ACISIYLA SARSILDILAR
Oğulları Knud Refi'yi (solda), henüz 34 yaşında İran'da bir trafik kazasında kaybeden çiftin (üstte) kurduğu vakıf tarafından açılan TEV Zehra Garring İlköğretim Okulları; Kırşehir, İstanbul-Ümraniye ve Sakarya-Akyazı'da bulunuyor.