HowStuffWorks isimli internet sitesinde yer alan habere göre, kullandığımız enerji miktarı ödeyeceğimiz faturayı gösteriyor. Genel olarak tüm dünyada trilyonlarca kilovat saat elektrik tüketiliyor. Bu elektriğin sadece yüzde 25'i evlerimizde kullanılan elektrikli cihazlar tarafından harcandı. Zaman'da yer alan haberde bunun böyle olması, evdeki cihazların çok fazla elektrik tüketiyor olmasından kaynaklanıyor.
 
1.Buzdolapları: Son 30 yıldır, birçok aletin verimliliği arttı. 1979 yılında üretilen bir buzdolabı, ayda 120 ile 300 kilowaat elektrik tüketiyordu. Ancak 1980'lerden sonra üretilen yeni buzdolaplarından alırsanız yıllık elektrik tüketiminiz 400 kilowatta kadar düşer. Günümüz teknolojisinde ise bu değer neredeyse bir ampul tüketimine eşdeğer. Buzdolabınız eskiyse bir an önce yeni çıkan düşük elektrik tüketenlerle değiştirin. Buzdolapları büyük bir enerji düşmanıdır, ancak bunlar tek başına değil. Tost makinesi, kahve makinesi, elektrik süpürgesi ve saç şekillendirici aletlerin hepsi bir buzdolabından daha fazla elektrik tüketiyor. Bunların yanında ocaklar ve bulaşık makinelerini de fazla elektrik tüketen cihazlar arasında rahatlıkla sayabiliriz.
 
 
 
 
2.Soğutma sistemi: 1980 yılında Amerika'daki evlerin yüzde 27'sinde merkezi klima vardı, ancak 2001 yılında bu sayı yüzde 55'e çıktı. Ülkemizde de klima kullananların sayısı özellikle sıcak bölgelerde her geçen gün artıyor. Tüketilen enerjinin miktarı ünitenin tipine, kapasitesine, işlem zamanına ve verimlilik oranına bağlıdır. Bir klima ünitesi yaklaşık 200-1800 kilowatt elektrik tüketiyor. Klimanızın verimliliğini artırmak için bazı önemli adımlar atabilirsiniz: - Her yıl klimanızı bakımdan geçirin. Uygun sıvı seviyesi, soğutma şarjı ve izolasyon cihazınızı verimli çalışır şekilde tutmak için çok önemlidir.
 
- Odalardaki delikleri sıkıca kapatın.
 
- Oda yeterince serinlediğinde otomatik olarak klimanızı kapatan zamanlı termostat kullanın.
 
- Çatınızdaki izolasyonun kalınlığının en az 41 santimetre olduğundan emin olun. Böylece güneş ışınları daha fazla tutulacaktır. Klimanız çalışırken zorlanmayacaktır.
 
- Fiyatları diğerlerinden biraz pahalı olmasına rağmen evinize yeni çıkan inverter klimalardan taktırmayı düşünebilirsiniz. Bu klimalar değişik çalışma sayesinde sürekli kullanımda daha az enerji tüketimi gerçekleştirmektedir.
 
3. Termosifon: Bunları duş alırken, çamaşır yıkamada veya bulaşık yıkarken kullanıyoruz. Bu termosifonlar ayda ortalama 400 kilowatt saat elektrik tüketiyor. Tabi harcadığınız enerji miktarı termosifonunuzun şekline, türüne ve büyüklüğüne göre değişiyor. Bu konuda da termosifonunuzun verimli çalışması için şunlara dikkat edin: - Termostatınızı kontrol edin. Su sıcaklığının 50 dereceden yüksek olmasına gerek yoktur.
 
- Sıcak su depolama tankınızı ve tanka bağlanan boruların yaklaşık 2 metresini izole edin. Böylece depolama sırasında ve suyun nakledilmesi sırasında ısı kaybınız olmaz.
 
- Üç ayda termosifonunuzun verimliliğini düşüren bir çöküntü oluşumunu sınırlandırmak için suyun çeyreğini boşaltın.
 
- Banyo sürenizi kısaltın, çamaşırlarınızı soğuk ya da ılık suda yıkayın ve bulaşık makinenizdeki "su sıcaklığı" özelliğini kapatın.
 
4. Kurutucu: Sıcak ve kuru bir bölgede yaşıyorsanız, kurutucuya ihtiyacınız olmaz. Çünkü bu cihazlar havadaki nemi yok ediyor. Ancak deniz kenarı veya ormanlık alanlar gibi rutubetli ortamlarda yaşıyorsanız, kurutucular sağlığınız için gereklidir. Çünkü havadaki fazla su buharı küf oluşumuna yol açar ve toz mitleri için sıcak bir ortam oluşturur. Depolarınızda hasara yol açabilir.
 
Birçok insan kurutucuları sürekli olarak çalışır vaziyette tutuyor, bu çok fazla elektrik tüketimine yol açar. Kurutucu kullanınca aylık 160 kilowatta kadar elektrik tüketirsiniz. Bu rakam buzdolabınızın kullandığı elektrikten çok daha fazladır. Daha az elektrik tüketimi için kurutucunuz çalışırken evinizin kapı ve pencerelerini kapalı tutun. Tek bir odada bulunan kurutucu tüm evin nemini alamaz. Daha iyi verim sağlamak için dijital nem ayarlayıcı kullanın.
 
5. Isıtma sistemi: Ev ısıtma sistemi en fazla elektrik tüketen uygulamalardan biridir. Isıtma cihazlarının türüne ve özelliklerine göre tüketim miktarı aylık 100-3,500 kilowatt arasında değişiyor.
 
Süpürgeliklerin önüne yerleştirilenler: 100-500 kilowatt Taşınabilir elektrik sobaları: 200-300 kilowatt Elektrik ocağı: 1,500-3,500 kilowatt Ayrıca elektrik tüketiminizi belirleyen diğer faktörler de kullandığınız termostat türüdür. Gerektiğinde sıcaklığı kesen programlanabilir termostat seçin. Enerji tüketimini azaltmak için daha verimli ve tasarruflu bir ısıtıcı seçin. Termostatınızı rahat ettiğiniz en düşük sıcaklığa getirin. Evinizi iyi bir şekilde izole edin. Filtrelerinizi düzenli olarak değiştirin.
 
milliyet