Eski bir şarkının sözleridir Evet mi Hayır mı söyle bana nedir senin cevabın… Bilenler vardır mutlaka

Bugünlerde çok meşhur her sohbette, sosyal medyada herkesin ağzında dolanıyor. Herkes bir diğerinin cevabını merak ediyor kendi cevabından emin olmak ya da kendi cevabına çıkacak yüzdeyi tahmin etmek için anket yapıyor gibi

Aslında milletin gönlünde yatan aslan belli sanki

Emin olunan bir şey var ki taraf olmaktan ziyade verilen cevaplar değil. Yani kimsenin “evet” ya da “hayır”ın içeriği ve karşılığı ile ilgili çokta bilgisi yok.

Ben de kendimce biraz gözlem yapayım dedim ve vardığım sonuç bu.

Evet diyenlere soruyorum NEDEN?

Karşı tarafın tezlerini çürütmeye çalışana cümlelerle sesleniyor, propaganda tarzı kelimeler dökülüyor dilinden

Hayır diyenlere soruyorum NEDEN?

O da aynı şekilde yanıt veriyor

Değiştirilmesi düşünülen 18 madde ile ilgili bilgi sahibi olan ya da o metni şöyle bir merak edip inceleyen sayısı bir elin parmaklarını geçmez.

Sonuç ne olur bilmem ama

Bildiğim bir şey var

Bilgi sahibi olmamak ve bilmemek için elimizden geleni yapıyoruz.

Daha önce de söylemiştim “Asırlardır Padişahım Çok yaşa” naraları ile yaşamış bir milleti demokrasi gömleğine alıştırmanız için yine aynı asırları geçirmeniz gerekir. Aksi takdirde özümsenmeyen ve kişiye göre değişen bir demokrasiniz olur.

Fikir ayrılığının rahmet olduğu inancından kaynaklanan bir felsefesi vardır demokrasinin.

Farklı fikirler ile daha doğru, daha kesin ve daha yüksek neticeleri olan sonuçlara gidebilirsiniz.

Aynı demokrasi anlayışı kişiye göre değiştiğinde ise farklı fikirlere savaş açan, düşman yetiştirmek, düşman bellemek için kullandığınız bir silaha dönüşür.

İşte olduğumuz nokta tam da bu.

O ve ondan olanlarla diğerleri arasında ki rekabet ortamı, tarafsız ve çekimserlerin birlik çağrıları, vatanseverler ile sevmeyenler arasında ki savaş, laik ve anti laik gösterilenler arasında ki çekişme

Farkında mısınız? Ne kadar çok ve ayrılmış taraflarımız var…

Ve yaşadığımız aynı hava, aynı toprak aynı cennet vatan.

Referandum bir yönetim şekli değişikliği için yapılıyorsa eğer; bence konu tamamen partiler üstü bir konudur ve partilerin bunu bir propaganda çalışmasına çevirip kendi partisine oy ister gibi çalışması yanlıştır. Konu milletin beklentilerinde ve ihtiyaçlarında değerini bulacak ve en doğru seçim yapılacaktır. Partiler üstlerine düşen görevi milletin onlara verdiği yetkilere dayanarak mecliste karar vermiş ve konuyu millete getirmiştir.

Yok, eğer konu bir partinin gelecek stratejisi ve hüküm sürme eğilimi ise zaten en başından kaybetmiş bir strateji olmaya mahkûmdur. Çünkü millet devleti kimsenin tekeline bırakmak istemeyecektir.

O zaman ayrımcılık ve ayrışmadan önce ve bir zahmet oylarımızı sosyal medyada paylaşmadan önce bazı kavramları araştırıp, öğrenip ona göre bilgili ve sorumlu olarak hareket etmekte fayda görüyorum.

Nedir bu bilgiler;

1-​ Referandum nedir ve neden yapılır?

2-​ Değiştirilmesi düşünülen maddeler nelerdir?

3-​ Evet dediğimde 20 sene sonra neler olacağına / olmayacağına evet demiş olacağım?

4-​ Hayır dediğim de 20 sene sonra neler olacağına / olmayacağına hayır demiş olacağım?

 

 

Sanırım bu sorulara cevap bulduğunuzda başkasının ne dediğine ya da başkasının cevabına ihtiyaç duymadan gönül rahatlığı ile savunduğunuz bir cevabınız olacak.