Atatürk Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Lütfi Sezen'in yaptığı araştırmaya göre, kısmet açmaya yönelik inanışların kırsal bölgelerde halen daha yaygın olduğu bildirildi.

Doğu'da evlenme yaşı gelen kızların, kısmetlerini açmak için çeşitli yollara başvurduğunu belirten Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü Öğretim Görevlilerinden Yrd. Doç. Dr. Sezen, "Düğün öncesi gelin ayakkabısının altına yada gelinliğin eteğine isim yazılması, kına gecesinde çıkarılan duvağın, kısmeti kapalı olduğuna inanılan kızın başına takılması, pazartesi günü damadın kız kardeşlerinin, kız evinde gelinin saçından "darısı başıma" diyerek bir tutam saç kesmesi gibi inanışlarla kısmetin açılacağına inanılıyor.

Ayrıca gelin evden giderken, arkada kalan evlenmemiş kızların süpürmesi için süpürge bırakılıyor, erkek tarafından gelen nişan sepeti yada tepsisi, kız evinde evlenmemiş bir kızın başının üstünde açılarak, onun da kısmetinin açılması sağlanıyor. Ancak bu tür inanışlar gerçekliği olmadığı için batıl olmaktan öteye gitmiyor" dedi.

Bir an önce evlenmek isteyen genç kızların düğünden önceki gece gelinle birlikte yattığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Lütfi Sezen, "Gelin duvağından gelin teli koparılması gibi davranışlar kısmet açıcı olarak görülüyor. Bazı bölgelerde ise söz kesmeye gidildiğinde, sözü kesilecek olan kız, misafirlerin bulunduğu odaya ayaklarını sürüyerek girerse, o semtin kızlarının kocaya erken gideceğine inanılıyor. Ayrıca gelinin gerdek gecesinden sonraki günden bir hafta sonrasına kadar, kendini görmeye gelen evlenmemiş kızların burunlarını sıkması onlara da evliliğin bulaşması anlamı taşıdığına inanılıyor.

Yine geline kına yakıldıktan sonra, kalan kınanın evlenmemiş kızlara yakılması, ayak kınasından alınarak kızların başına sürülerek (bahtları açılsın) denmesi, düğünde kısmeti kapalı olan kızın, masadan bir kaşık çalarak bunu oturduğu evin damına atması gibi inanışlar, yaygın inanışlar arasında yer alıyor" diye konuştu.

Halk arasında kısmet açmaya yönelik olarak kullanılan benzer ilginç inanışlardan bazıları ise şöyle:

Kapı eşiğinde oturulmaz, insan bekar kalır.

Bir kişinin üzerinde dikiş dikilirse, o kişinin kısmeti bağlanır.

Kısmeti kapalı kızlara, gelin hamamda başlarından aşağı su dökerek, kısmetlerinin açılmasını sağlar.

Gelin, damat evine geldikten sonra üzerine halka ekmekler takılmış bir oklavayı, kaynanayla birlikte tutarak oynar. Sonra bu ekmekler oradaki bekarlara dağıtılır ve yiyenlerin kısmetlerinin açılacağına inanılır. Eller birbirine bağlanmaz, bağlanırsa(kısmetin kesilir)