Gümrük Müsteşarlığı'nın Bakan Yazıcı'ya bağlanmasıyla ortaya çıkan skandalı şimdi 5 kişilik kurul soruşturuyor

İşadamı Nesim Malki cinayetini azmettirme suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılan ve halen Kandıra Cezaevi'nde bulunan Erol Evcil bu kez de, yıllardır sümenaltı edildiği ileri sürülen bir hayali ihraacat soruşturmasıyla gündeme geldi. Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın, Evcil'e ait Eze Zeytincilik hakkında 'hayali ihracat' iddiasıyla 1998'de başlatığı soruşturmaya ilişkin raporun 10 yılı aşkın süredir yazılmadığı, bu sayede 'hayali ihraacat' olayının zaman aşımına uğratıldığı öne sürüldü.

MÜFETTİŞLERE CEZA

Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun 2008 yılında el koyarak soruşturma başlattığı skandalla ilgili bir Gümrük Başmüfettişi görevinden alındı. İddiaya konu gecikmenin yaşandığı süreçte Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Başkanı olan ve görevden alınan müfettişin amiri pozisyonunda bulunan Erdener Demirağ hakkında da, 'aylıktan kesme' cezası verildi.

YENİDEN İNCELENİYOR

Eze Zeytincilik Şirketi hakkında 1998'de başlatılan ve 10 yıldır hasıraltı edildiği iddia edilen 'hayali ihracat' dosyası, Başbakanlık Teftiş Kurulu'na bağlı 5 müfettiş tarafından yeniden masaya yatırıldı. Zaman aşımına uğradığı belirtilen hayali ihracata konu miktarın 16.5 milyon dolar olduğu, Başbakanlık müfettişlerinin zaman aşımına rağmen konuyu Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusuyla intikal ettirecekleri belirtildi.

HAYATİ YAZICI MI BULDU

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, 2008'de Gümrük Müsteşarlığı'nın kendisine bağlanmasının ardından Teftiş Kurulu'nun sürdürdüğü soruşturma dosyalarının özetlerini istedi. Raporlar dönemin Teftiş Kurulu Başkanı Erdener Demirağ'ın onayıyla Yazıcı'ya iletildi. Ancak kısa süre sonra Demirağ görevden alındı. Yeni başkanın göreve başlamasıyla bazı dosyaların gizlendiği iddiaları gündeme geldi. Başbakanlık Teftiş Kurulu devreye girerek tüm soruşturma dosyalarını mercek altına aldı. Başbakanlık müfettişleri, her ay düzenli verilen çizelgelerde, 5 dosyaya ilişkin raporların yıllardır tamamlanmadığını ortaya çıkardı. Başbakanlık, Erdener Demirağ ve Başmüfettiş Mehmet Çulhan hakkında soruşturma başlattı. Çulhan'ın bazı raporları 11 yıla yakın zamandır yazmadığı belirtildi. Bu raporlar arasında Erol Evcil'e ait Eze Zeytincilik hakkındaki 'hayali ihraacat' dosyasının da yer aldığı vurgulandı.

Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun Mehmet Çulhan hakkında hazırladığı raporda, Eze Zeytincilik hakkında 1998'de başlatılan soruşturma kapsamında, aralarında Polonya ve Litvanya'nın bulunduğu ülkelerle bağlantı kurulduğu ifade edildi. Bu ülkelerden Gümrük Müsteşarlığı'na gelen yanıtlarda Evcil'in şirketinin ihracat kayıtlarının olmadığı bilgisine yer verildi. 1999'da bilgi istenen birçok ülkeden cevap gelmesine karşın, Çulhan tarafından yıllar sonra yazımına başlanan raporda bu bilgilere ya hiç yer verilmedi ya da eksik olarak aktarıldı. Evcil hakkında DGM Savcılığı tarafından sürdürülen soruşturmaya da bu dosyalar eklenemedi.

Danıştay: Kamu zararı yok

BAŞBAKANLIK Teftiş Kurulu Başkanlığı görevden alınan Başmüfettiş Mehmet Çulhan ile Gümrük Müsteşarlığı eski Teftiş Kurulu Başkanı Erdener Demirağ hakkında dava açılması için Danıştay'a başvurdu. Danıştay 1. Dairesi, 'Raporların geç yazılmasının kamu zararına yol açmadığı' gerekçesi ile iki isim hakkında yargılama istemini reddetti. Danıştay'ın kararı üzerine Hayati Yazıcı'nın makamı tekrar harekete geçti. Yazıcı'nın onayıyla 5 gümrük müfettişinden oluşan bir ekip oluşturuldu ve hasıraltı edildiği iddia edilen dosyalar yeniden masaya yatırıldı. Müfettişlerin kamu zararı saptaması durumunda olay yeniden mahkemeye taşınacak ve Evcil'in yeniden yargılanması gündeme gelecek.

'Savcılığa göndermiştim'

AKŞAM'In konuyla ilgili sorularını yanıtlayan eski Teftiş Kurulu Başkanı Erdener Demirağ, Danıştay'ın verdiği kararı hatırlatarak, 'Gecikmenin herhangi bir kamu zararı doğurmadığını Danıştay da doğruladı' dedi. Yıllarca hasıraltı edildiği ileri sürülen dosyaların Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından yeniden incelemeye alınması konusunda açıklama yapmak istemeyen Demirağ, 'İnceleme tamamlansın sonra değerlendiririm' diye konuştu. Demirağ, Başmüfettiş Çulhan'ın raporunu tamamladıktan sonra 35 soruşturma raporunu ilgili savcılıklara gönderdiğini savundu.

Rüşvet raporu yazılamadı!

GİZLENDİĞİ iddia edilen dosyalar arasında 1995 yılında soruşturulması başlatılan Gümrük İdareleri'nde işlem gören döviz beyan tutanaklarıyla ilgili bir dosya da bulunuyor. Müfettişler, 13 yıl sonra tamamlanan raporda şüpheli unsurlar bulunduğunu iddia ediyor. Bir başka dosya da eski Başkan Demirağ hakkında. İddilara göre Demirağ, 1999'da Seyithan Çiftçi isimli bir vatandaş tarafından 'rüşvet istemekle' suçlandı. Ancak konuyla ilgili başlatılan soruşturmanın raporu da aradan yıllar geçmesine karşın bir türlü tamamlanmadı.