Yeni başlatılan zorunlu arabuluculuk uygulaması ile birlikte mahkemede dava yükleri azaltılıyordu. Ev sahibi ve kiracı uyuşmazlıkların yönelik sorunlar bu şekilde çözüme kavuşturuluyordu. Son yaşanan arabuluculuk faaliyetlerinde mülk sahibinin kiracının elden çıkarılması talebi olmuştu. Kiracının taşınacak durumunun olmama sebeple arabulucu dikkat çeken bir çözüm paylaştı. İşte bu çözüm ile ilgili tüm detaylar…
Ev sahibi ve kiracı tartışmaları gündeme sürekli olarak geliyordu. Herhangi bir yaşanan sorun için masraflar ev sahibi tarafından ödeniyordu. Zorunlu arabuluculuk uygulamasının faaliyete geçmesiyle birlikte mahkemelerde dava yükü azaltılıp ev sahibi kiracı uyuşmazlıklar ile ilgili sorunlar çözüme kavuşturuldu. Son yaşanan arabuluculuk örneği içerisinde ev sahibinin kiracının evden çıkmasını talep ettiği paylaşıldı. Kiracının taşınacak maddi imkanının olmaması ile birlikte arabulucu bir çözüm önerisi sundu.
Kiranın çok düşük bir oranında artırılması ama bir ya sonrasında tahliye taahhüdü önem verilmesi kararı alındı. Bu şekilde kiracının kira bedeli üzerinde ufak bir artış yapılıp biraz sonrasında bu taahhüt verilerek taraflar arasındaki sorunlar giderilecek. Mülk sahibi ise bu kiraya razı oldu. Kiracı yüksek bir kira ödemeyi bir yıl süreyle kendisine yeni bir ev bulabilme konusunda mutabık kaldı.
Arabuluculuk faaliyetleri bu şekilde çözümlenirken mahkemelerdeki dava sayılarında önemli bir düşüş görüldü.
Yalnızca kira davalarında değil tüm davalarda bir azalma söz konusu oldu. Anlaşmanın olduğu taktirde sorunun olmamasıyla birlikte davanın da olmaması gündeme geldi. Bu sebeple kira davalarında net bir şekilde azalma meydana geldi.
Geçmişte aylık kiracı dava sayısı 21.000’e buluyordu. 1 Eylül 2023 tarihi ile birlikte arabulucular tarafından devreye alınan konular ile birlikte 63.125 anlaşma sağlanmış oldu. Beş aylık sürede bakıldığında ise 63.000 anlaşmanın görüldüğü ve beş ayda anlaşılamayıp dava açanların sayısı 30.000’i bulduğu belirtildi.