Konut sigortasının genelde deprem, sel, yangınlarda oluşan ağır hasarları karşıladığı bilinir. Oysa birçok sigorta şirketi poliçeye ücretsiz ek hizmetleri de dahil ediyor. Kombiden klima bakımına, çilingir hizmetinden halı yıkamaya kadar birçok hizmetten para alınmıyor. Bütçe dostu bu detaylar poliçelerde gizli. İşte konut sigortasında milyonlarca ev sahibi ve kiracıyi ilgilendiren detaylar...

Konut fiyatıyla veya inşaat maliyetleriyle karşılaştırıldığında çok düşük kalan (3-5 bin lira civarında) konut sigortası poliçeleri olası afetlerde büyük kayıpların önüne geçiyor. Yeni bir başlangıç için de önemli destek sağlıyor.

Konut sigortası sadece büyük afetlerde değil günlük hayatta yaşanabilecek olumsuzluklarda da imdada yetişiyor. Bu da cepten ekstra para çıkmasını önlüyor. Bir başka deyişle poliçeler kapsamında işinize yarayacak ücretsiz hizmetler bulunuyor.

ÇOĞU KİŞİ FARKINDA DEĞİL

Posta'dan Bilal Emin Turan'ın yazısına göre; Asistan hizmeti olarak sunulan bu ücretsiz hizmetler genelde çok bilinmiyor veya unutuluyor. Bir yıl boyunca zararla karşılaşmasanız dahi bu ücretsiz hizmetlerden yararlanma hakkınız var.

Klima ve kombi bakımı, anahtar kaybı, cam kırılması, elektrik ve su tesisatı problemleri... Bu problemlerin çözümü için öncelikle poliçenizin detayını bilmelisiniz, sonra size sunulan bir hizmetse sigorta şirketinin çağrı merkezini arayarak talebinizi iletmelisiniz.

İŞTE ÖNE ÇIKAN UYGULAMALAR

Konut sigortası asistan hizmetleri teminatları sigorta şirketine göre değişse de genelde sunulan hizmetler şöyle: (Bunların çoğu ‘konut yardım klozu’ başlığı altında bulunur)

1- ÇİLİNGİR HİZMETİ

Konut sigortalarında teminat kapsamında olan asistan hizmetlerinin belki de en sık başvurulan hizmetlerinin başında çilingir hizmeti geliyor. Anahtarı kaybettiğinizde ya da içeride unuttuğunuzda sigorta şirketi size anlaşmalı çilingir yönlendiriyor ve oluşan mağduriyet kısa sürede gideriliyor. Çilingir kilidi açarken yapılan işlem sonucu kilit kullanım dışı kaldıysa sigorta teminatı kapsamındaysa ortaya çıkan masraf da karşılanıyor. Çilingir hizmeti yılda 3 kez 1.000-1.250 liralık masrafları kapsıyor.

2- KLİMA BAKIMI

Klimanın verimli çalışması ve ömrünün uzaması için yılda en az bir kez yetkili servis tarafından bakımının yapılması şart. Bu hizmetin bir bedeli var. Ancak konut sigortası poliçesinde bu hizmet genelde ücretsiz sunuluyor. Bu imkandan yararlanabilmek için klimanın çalışıyor durumda olması gerekiyor. Mobil, duvar tipi ve salon tipi klimalar bakıma dahil. Arıza tespiti, gaz basıncı ölçümü, elektrik ve gaz kaçağı kontrolü, iç ünite filtre temizliği, dış ünite plastik temizliği poliçe kapsamında oluyor. Hizmet dışı onarım talebinde de yüzde 30-40 indirim yapılıyor.

3- KOMBİ BAKIMI

Tıpkı klimada olduğu gibi kış ayları yaklaştıkça kombi bakımı ve petek temizliği cihazın ömrünü uzatırken olası daha büyük masrafları önlüyor. Ayrıca bakımı yapılan cihazda verimlilik arttığından tasarrufa önemli katkısı oluyor. Konut sigortaları yılda 1 kez kombi bakımını da kapsıyor. Garanti bitse dahi bu haktan yararlanırsınız. İşlem, yoğuşmalı ve yoğuşmasız kombilerde uygulanıyor. Bakımın içeriği şöyle: Filtre temizliği, yanma ayarı, arıza tespiti, otomatik gaz kesme durumu kontrolü, tozların temizlenmesi, fan ve kazan kontrolü, gaz basıncı ölçümü, elektrik kaçağı kontrolü. Petek temizliği de poliçelere dahil edilebiliyor.

4- HALI YIKAMA

Halı ve koltuk (çift kişilik) yıkama da limitler dahilinde poliçeye dahil ediliyor. Örneğin, belirlenmiş metrekare (genelde 6 metrekare) ölçülerindeki halı temizlenerek adrese teslim ediliyor. Halının makine halısı olması gerekiyor. Yün, el dokuma ve ipek halılarda ise indirim imkanı sunuluyor.

5- DÖŞEME ONARIMI, LEKE ÇIKARMA

Bir yıl içinde halı, kanepe, koltuk ve sandalyeler gibi eşyalarda oluşabilecek belirlenen limitlerdeki küçük hasarlar, döşeme deformasyonu ücretsiz onarılıyor. Leke çıkarma işlemi de yine bu hizmet kapsamında oluyor.

6- CAM KIRILMASI

Normalde doğal afetlerden biri oluşursa cam kırılması ödeniyor. Ama ekstra cam kırılması teminatı alınırsa kazayla dış cephe camları veya vitrin camları kırılırsa masraflarınızı sigorta karşılar.

7- ELEKTRİK, SU TESİSAT HİZMETİ

Yıl içinde belirlenen limitler dahilinde (örneğin 1.250 lirayı aşmayacak şekilde) oluşabilecek su tesisatı hizmetlerinden (patlayan su borusunun onarılması gibi) ücretsiz yararlanabilirsiniz. Bu hizmet genelde yılda 3 kez olarak belirlenir. Benzer şekilde elektrik tesisat hizmetleri de (kaçak kontrolü vb.) sunuluyor.

8- PARKE ONARIMI

Poliçe başlangıç tarihinden itibaren bir yıl boyunca ahşap, laminant parkeler, mermer veya granit malzemeler üzerinde oluşabilecek limitler dahilindeki küçük ölçekli hasarların onarımı bedavaya yaptırılabilir.

9- KONAKLAMA-OTEL MASRAFLARI

Su baskını, yangın gibi nedenlerle evin oturulamaz hale gelmesi durumunda, otelde konaklama masrafları teminat kapsamında karşılanıyor. Kişi başı oda ve kahvaltı fiyatları, otelin konuta olan uzaklığı ve kalınacak gün sayısı sigorta şirketi tarafından belirleniyor (genelde maksimum 3 gün olur). Yine evde meydana gelen bir hasar sebebiyle ortaya çıkan seyahat masrafları da karşılanabiliyor.

10- AMBULANS GÖNDERİMİ

Poliçe sahibinin, konutta ikamet edenlerin ya da misafirlerin konut içinde yaralanması veya rahatsızlanması durumunda, bölgeye en yakın noktadan ambulans gönderimi yapılıyor. Bunun da limiti yılda 3 kez ve belirlenen limitler dahilinde oluyor.

11- EVCİL HAYVAN DESTEĞİ

Bazı sigorta şirketleri ücretsiz hizmette sınır tanımıyor. Evcil hayvan desteği bu hizmetlerden biri. Sigortalı ile birlikte yaşayan köpek, kedi, kuş ve hamster türündeki evcil hayvanların anlaşmalı veteriner tarafından muayenesi, tırnak kesimi, göz ve kulak temizliği ücretsiz yapılıyor. Bu hak yılda 1 kez kullanılabiliyor.

12- KURU TEMİZLEME

Bazı sigortacılar sigortalının kıyafetlerinin (gömlek, etek, kaban, pardösü, palto, ceket olmak üzere toplam 2 adet gibi) kuru temizlemeye ihtiyacı olması halinde anlaşmalı firmalardan ücretsiz hizmet almasını sağlıyor.

EŞYALAR İÇİN DE KALKAN OLUYOR

DASK poliçeleri sadece bina hasarını öder. Eşyaya gelen hasar, manevi tazminat, kira kaybı, taşınma yardımı gibi ödemeler sigorta şirketlerine göre değişmekle birlikte konut sigortası kapsamında yer alır. Eşyalara ilişkin teminatlar belirlenirken vatandaşın sözlü beyanı esas alınır.

Ayakkabıdan koltuk, masa, TV, bilgisayar, halıya kadar her türlü eşyanın bedeli bu beyanın içine dahil edilir. Bu doğru bir beyan olmalı. Çünkü poliçe fiyatı ona göre belirlenir. Düşük beyanda gelecek zarar için daha az ödeme yapılır, yüksek beyanda ise konut sigortasının fiyatı artar ama alınacak tazminat eşyaların güncel rayiç bedelini aşmaz.