Ayşe Eken, başvuru tarihinde yeni boşandığı ikinci eşinin üzerinden Emekli Sandığı'na bağlı olduğu gerekçesiyle ev hakkını kaybetti. Mutluluğu 9 gün süren Eken, "Kuru kuru bir hayalimiz vardı, onu da aldılar. Madem olmayacaktı, bizimle niye oynadılar" dedi.
TOKİ tarafından yaptırılan yoksul sınıfı 45 metrekarelik evlerin çekilişi, 27 Mayıs 2009 tarihinde Trabzon 19 Mayıs Spor Salonu'nda gerçekleştirilmiş, 2007 kişinin başvurduğu çekilişte 224 kişi asil, 224 kişi de yedek olarak ev alma hakkı kazanmıştı. Kurada ismi çıkan 45 yaşındaki Ayşe Eken'in gözyaşları içinde sevinmesi gazetelere konu olmuş ve Eken adeta çekilişin simgesi haline gelmişti. Ayşe Eken, 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin ardından Trabzon'a geldiğini ve ilk eşini kaybettiğini, 3 çocuğundan ikisini ise bakamadığı için evlatlık verdiğini söylemişti.
Mutluluğu 9 gün sürdü
Kurayı kazanmasının ardından evin resmi işlemlerini tamamlamak için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na giden Ayşe Eken tam bir şok yaşadı. Başvuru tarihinde ikinci eşi Abdurrahman Eken üzerinden Emekli Sandığı'na bağlı olduğunu tespit ettiklerini söyleyen kurum yetkilileri, ev hakkının iptal olduğunu Ayşe Eken'e bildirdiler.
Eken, ikinci eşi Abdurrahman Eken (90) ile 2006 yılında evlilik yaptığını ifade ederek, "Maddi anlamda büyük sıkıntılar yaşıyordum. Bana evi ve emekli maaşı olduğunu, çocuğuma bakabileceğini söyledi. Ben de hiç araştırmadan evlendim ve Konya'da yaşamaya başladım. Ancak daha sonra bunların çoğunun yalan olduğunu ve emekli maaşına da haciz konulduğunu öğrendim. 1 Ağustos 2008'de boşanma davası açarak Trabzon'a geldim" dedi. İkinci eşinden 2 Haziran 2009'da boşandığını ifade eden Eken, "TOKİ yetkilileri beni hile yapmakla suçluyor. Boşanma davasını 2008'de açtım. Ancak onlar benim ev için boşandığımı iddia ediyorlar. Böyle bir şey yapmadım. 1 yıldır ikinci eşimden ayrı yaşıyorum" diye konuştu.
"Sevincimiz kursağımızda kaldı"
Kurada ismi açıklandığında büyük bir sevinç yaşadığını ifade eden Eken, "O gün kalp rahatsızlığından dolayı çekilişin ardından akşama kadar hastanede yatmak zorunda kaldım. Çok heyecanlanmıştım ancak sevincimiz kursağımızda kaldı. Kuru kuru bir hayalimiz vardı, onu da bizden aldılar. Bize hayal kurmak yasak. Bundan sonra hayalimiz olmayacak. Kızım Cennet (12) iki gündür ağlıyor. Madem olmayacaktı, bizimle niye oynadılar" dedi.
Şartlara uygun değil
Öte yandan TOKİ'nin yaptırdığı evlerin Trabzon'da müracaatlarını kabul eden Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yetkilileri ise, şartnamede hak sahibi olmak için hiçbir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmama şartı bulunduğunu söylediler. Bu noktada kişinin başvuru tarihinin esas alındığını ifade eden kurum yetkilileri, Eken'in başvurduğu tarihte ikinci eşi üzerinden Emekli Sandığı'na bağlı olduğunu, bu nedenle hakkını kaybettiğini belirttiler.
Yetkililer, konunun neden çekilişten sonra aydınlandığıyla ilgili olarak ise, "Eken'in başvuruda bulunduğu tarihte kendisi hiçbir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmadığını beyan etti ve imzaladı. Biz de bu beyanı esas alarak kendisini çekilişe dahil ettik. Ancak daha sonra hak sahibi olanlar için ayrı bir inceleme yaptık ve durum ortaya çıktı" dediler. DHA