Euro Bölgesi'nin işsizlik oranı, düzelmeyen borç krizi ve derinleşen ekonomik yavaşlamanın etkisiyle firmaların istihdam kesintisine gitmesiyle beraber şu ana kadar kaydedilen en yüksek seviyeye çıktı.

Avrupa Birliği'nin Lüksemburg'ta bulunan istatistik bürosundan bugün yapılan açıklamaya göre euroyu kullanan 17 ülkenin ekonomisindeki revize edilmiş işsizlik seviyesi Mayıs ayında yüzde 11.2'ye yükseldi ve Haziran ayında yine bu seviyede kaldı. Bu rakam, verilerin tutulmaya başlandığı 1995 yılından beri kaydedilen en yüksek seviye oldu. Ayrı bir rapora göre Almanya'daki işsizlik seviyesi yükselişini 4. aya taşıdı.

Politika yapıcıları, 5 ülkeyi dış yardım talebine sürükleyen, yatırımcı güvenini eriten ve firmaları iş güçlerinde kısıntıya gitmeye zorlayan çalkantıyla başa çıkabilmek için seçenekleri değerlendiriyor. ün ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner ile buluşan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, euroyu muhafaza edebilmek için her şeyi yapacağına dair söz verdi.

IHS Global Insight şef Avrupa ekonomisti Howard Archer, şirketlerin sınırlı talep, yüksek rekabet ve belirsiz büyümenin olduğu bir ortamda işgücünü dar tutmak için "ciddi bir baskı altında" olduğunu söyledi. Archer, "Euro Bölgesi'ndeki işsizlik oranının 2013 yılında yüzde 12'ye çıkabilme ihtimali gibi çok gerçek bir tehlike var" dedi.