Euro Bölgesi ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde, kötüleşen borç krizi ve daha da sıkılaştırılan bütçe ksııntılarının beş euro ülkesini resesyona sokmasının etkisi ile daraldı.

Euro Bölgesi ekonomisi, ikinci çeyrekte, değişiklik göstermediği ilk çeyreğe göre yüzde 0.2 küçüldü. Bloomberg News'un anketine katılan 35 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre de ekonominin yüzde 0.2 daralması bekleniyordu. Euro ekonomisi, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 0.4 daraldı.

Avrupa'da gerileme, hükümetlerin, bütçe açıklarını kapatmaya yönelik gayretlerine olan yatırımcı güvenini artırmada zorluk çekmeleri ile birlikte derinleşiyor. Euro Bölgesi ekonomik güven endeksi Temmuz ayında yaklaşık üç yılın en düşük seviyesine indi ve aralarında Deutsche Bank AG'nin de bulunduğu bölgenin bazı önemli şirketleri işçi çıkarma yoluna gitti.

Frankfurt'ta Commerzbank AG ekonomisti Christoph Weil, "İkinci çeyrekte, küresel talepteki zayıflamanın ihracatı olumsuz etkilemesi ve belirsizliğin yatırım ve istihdam üzerinde baskı oluşturması sonucu, geniş tabanlı bir zayıflama var" dedi ve "Ekonomi daralmaya devam edecek. Resesyondayız. Ekonominin sadece en erken 2013'te istikrar bulmasını bekliyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Almanya'nın gayrı safi yurtiçi hasılası (GSYİH) ikinci çeyrekte, yüzde 0.5 büyüme gösterdiği ilk çeyreğe göre yüzde 0.3 genişledi. Bloomberg News'un anketine katılan 40 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, ekonominin yüzde 0.2 büyümesi bekleniyordu. Öte yandan, diğer önemli Euro Bölgesi ülkesi Fransa'da ise GSYİH, yılın ikinci üç aylık döneminde, önceki çeyreğe göre değişiklik göstermedi. Ekonomistler, Fransa'nın bu çeyrekte yüzde 0.1 daralmasını bekliyordu.