İYSAD Başkanı Sadık Çelik, dövizde yaşanan artışın ithal ete de yansıyacağını iddia etti. Çelik, “Kurlar bu seviyede kalırsa etin fiyatı yüzde 20 artar” dedi...
 
Dolar ve euroda yaşanan artışın et fiyatlarına da yansıması bekleniyor. İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği (İYSAD) Başkanı Sadık Çelik, et fiyatlarının son bir ayda artış göstermeye başladığını, döviz kurlarının artış seyrini sürdürmesi halinde bayram tatili sonrasında yeni zamların gelebileceğini söyledi. 
 
Bir ay öncesine kadar ithal karkas etin kilosunun 11-12, yerli karkas etin kilosunun ise 13-14 lira seviyelerinde olduğunu kaydeden Çelik, “Bugün ithal karkas etin kilosu 14.50-16, yerli karkasın kilosu ise 16-17 liraya çıktı. Kurlar bu seviyede kalırsa Ramazan Bayramı sonrası yüzde 10-20 civarında bir artış daha gerçekleşir” dedi. 
 
Damızlık ithal edilsin 
 
Döviz kurlarındaki artışın yanı sıra piyasadaki arz yetersizliğinin de fiyatlardaki artışta etkili olduğunu ifade eden Çelik, “Talep çok ama yeterince et piyasaya girmiyor. Kurbanlıklar da yavaş yavaş besiye çekiliyor. Bu yüzden sıkıntı giderek artıyor” diye konuştu. Sorunun çözümü için canlı hayvan ve damızlık ithalatı yapılarak sektörün desteklenmesi gerektiğini iddia eden Sadık Çelik, Tarım Bakanlığı’nın bu konuda çalışma yürüttüğünü sözlerine ekledi. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ da, dövizdeki artışın ithalatın önünü kapadığını kaydetti. 
 
Bu şartlarda fiyat artışının kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Yalçındağ, “İthalatçı alımı durdurursa iç piyasaya yönelir. Fiyat söylemek istemiyorum ama önümüzü pek de parlak görmüyorum” şeklinde konuştu. Yalçındağ, beyaz ette de yüzde 20’lik bir artışın söz konusu olduğunu iddia etti.
 
Günde 400 yerli hayvan keserek zammı önlüyoruz
 
Et ve Balık Kurumu (EBK) Genel Müdürü Bekir Ulubaş, her gün 400 baş yerli hayvan kestiklerini açıkladı. Bu sayede et fiyatlarındaki artışı önlediklerini vurgulayan Ulubaş, sözleşmeli besicilik modeliyle çiftçiye kilo başına 13,3 lira ödediklerini kaydetti. Ulubaş, et fiyatlarının artması halinde ithalat yapmaya devam edeceklerini ifade ederek, yurtdışında kombinaya kadar teslim şartıyla 12 liraya et ithal etme yetkileri de bulunduğunu belirtti.
 
Kasaplar azaldı et fiyatı yükseldi
 
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, et fiyatlarındaki artış nedeninin ülke genelindeki kasapların azalması ve büyük marketlerin devreye girmesi olduğunu savundu. Palandöken “Küçükler yok olunca büyükler fiyatları yükseltiyor. Yani büyükler tekelleşmeye gidiyor’’ değerlendirmesinde bulundu. Et fiyatlarının son aylarda daha da artmasının vatandaşları sıkıntıya soktuğunu ifade eden Palandöken perakende yasasının çıkmasını istedi.
 
Zeynep CEYLAN/ İSTANBUL