Doğan ifadesini değiştiriken, delil sıkıntısı çeken savcılığın takipsizlik kararı vereceği öğrenildi.
 
Ankara'da şüpheli bir uçak kazasında hayatını kaybeden Jandarma Eski Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis'in ölümüyle ilgili yürütülen soruşturmada sona gelindi. Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından JİTEM'in kurucusu emekli Albay Arif Doğan'ın "Bitlis'i biz öldürdük" itirafıyla başlayan soruşturmanın Doğan'ın savcıya verdiği ifadeyi değiştirmesi nedeniyle sekteye uğradı ortaya çıktı. Doğan ve eski PKK itirafçısı Abdülkadir Aygan'ın açıklamalarının dışında delili bulamayan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bu gelişme üzerine soruşturmayı takipsizlikle sonuçlandıracağı öğrenildi. Başsavcılığın, yeni delil ve itirafların gelmemesi halinde Bitlis dosyasını kapatacağı belirtildi.            
 
SÖZLERİNİ İNKÂR ETTİ
 
İtiraflarıyla gündeme gelen Doğan, internete düşen ses kaydında, "Bitlis'i JİTEM ekibi öldürdü. Benim yardımımla Binbaşı Cem Ersever komutasındaki JİTEM grubu yaptı" demişti. Ancak Doğan geçtiğimiz günlerde soruşturmayı yürüten Ankara Özel Yetkili Savcısı Mehmet Özgür'ün talimatıyla İstanbul'da verdiği ifadede ses kaydı ve kamuoyuna yaptığı önceki ifadelerinin aksine "Bitlis kaza kurbanıdır" dedi. Savcılığın Doğan'ın bu tavrını da inceleme altına aldıktan sonra son kararını vereceği öğrenildi. 
 
DELİLLER HURDACIDA 
 
Orgeneral Bitlis'in ölümüyle ilgili Ankara Özel Yetkili Savcılığı tarafından yürütülen soruşturmada şok bir gerçek daha gün yüzüne çıkmıştı. Suikastın ipuçlarını verebilecek uçak enkazının 500 lira karşılığında hurdacıya verildiğini BUGÜN ortaya çıkarmıştı. Bitlis'in şüpheli şekilde düşen Beechcraft B200King Air tipi uçağını mercek altına almak isteyen savcı bilirkişi incelemesini yapamamıştı. 
 
BUZLANMA DEĞİL SABOTAJ
 
17 Şubat 1993'te Eşref Bitlis'i Diyarbakır'a götürmek üzere saat 12.30'da Ankara Güvercinlik Askeri Havaalanı'ndan kalkan uçak, kısa bir süre sonra düşmüştü. Uğur Mumcu suikastından yaklaşık 1 ay sonra meydana gelen olayda, Bitlis'in yanı sıra pilotlar Binbaşı Yaşar Erian ve Yüzbaşı Tuğrul Sezginler de şehit olmuştu. Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş, olayın uçak motorundaki buzlanmadan meydana geldiğini söylemişti. Ancak İTÜ öğretim üyeleri tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda, uçağın 'buzlanma' sonucu düşmüş olamayacağı vurgulanmış ve 'sabotaj' ihtimaline dikkat çekilmişti. Meteoroloji Genel Müdürü Mehmet Önerci de kazadan 2,5 saat önce '037' numaralı gizli hava raporunu Genelkurmay'a ulaştırdıklarını bildirmişti. Önerci, Güreş'in "Uçak buzlanmadan düştü" sözlerine karşılık, "Eğer öyleyse paşayı bile bile ölüme götürmüşlerdir. Çünkü biz raporumuzu sunmuştuk" demişti.
 
HABER: Gökhan ÖZDAĞ/BUGÜN