Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi Hulusi Akşit, düzenlediği basın toplantısı ile 19 Temmuz"da 4207 sayılı yasaya göre yürürlüğe girecek olan kapalı mkanlarda sigara içme yasağının, eksik yönleri olduğunu ve yasağın yeninden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle ayakta kalmakta zorlanan esnafın sigara yasağı ile daha da olumsuz etkileneceğini belirten Hulusi Akşit, “Satışı serbest olan bir ürünün kullanılması da serbesttir. Bu yasak "40-50 yıllık alışkanlığı ya da evdeki hanımı bırak" demeye benziyor” diyerek yasakla birlikte bir çok esnafın kepenk kapatmak zoruna kalabileceğini söyledi.
Yasağın bu haliyle uygulanması halinde insanların ve özellikle çocukların daha olumsuz etkileneceğini savunan Hulusi Akşit, sigara içmek için kahveye gidenlerin de bundan sonra sigarayı evde içeceği için çocukların zara göreceğini belirtti. Önümüzdeki günlerde okey, tavla ve diğer oyunların da yasaklanmasından endişe duyduğunu ifade eden Akşit, bu kararın gözden geçirilmesi gerektiğini savundu.
Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı ve TESK Yönetim Kurulu Üyesi Hulusi Akşit konuyla ilgili açıklamasında getirilen yasağın içenlerden ziyade işletmeleri de hedef aldığını ifade ederek “Satışı serbest olan bir ürünün kullanılması da serbesttir. Sigara satılıyorsa sigara içilir. Bira satılıyorsa o bira içilir. Sen benim 40 yıllık 50 yıllık alışkanlığımı ya da evdeki hanımı boşa diyorsun. Şunu yeme bunu içme diyorsun. Bir geçiş dönemi olacak. Bu paketi biraz daha ileriye yayalım. Arkadan gelen nesle bilhassa eğitim camiası ile bu konuda eğiterek yasağı ondan sonra getirelim. Bu haliyle bu yasak uygulanırsa bir çok esnaf evin ekmek götüremez hale Gelir ve pek çok iş yeri de kapanır” dedi.

“ALLAH RIZASI İÇİN BU TÜR KARARLARDA ESNAF TEMSİLCİLERİNİN DE GÖRÜŞÜNÜ ALIN”
Kesinlikle sigara içilmesine taraf olmadıklarını ve halkın sağlığına da sonuna kadar saygılı olduklarını ancak, uygulamada yanlışların olduğunu savunan Hulusi Akşit, lokanta, bar, disko, kahvehane ve benzeri alanlarda havalandırmalı sigara bölümleri oluşturulup, bu bölümün dışında yasağın uygulanması gerektiğini ifade etti. Akşit açıklamasında “30 yıldır bu teşkilatın içindeyim 30 senedir esnaflarım adına devletimden istediğim hiçbir talebim olmadı. Lütfen Yüce Meclisteki vekillerimize sesleniyorum. Bizimle ilgili alınacak kararlarda lütfen bizim temsilcilerimizle de görüşün. Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları temsilcileri olarak diyorum ki, Asla ve asla bizim gibi temsilcilerin hiç birisinin bu ülke aleyhine hiçbir talepleri olmadı. Allah rzası için bu tür kararlarda bizimle görüşün. Bizden farklı bir patlama olursa bizim insanlarımız artık eve ekmek götüremez duruma düşerse sonucu iyi olmaz. Bugün berberler kapansa herkes saç sakal içinde kalır. Sanırım önümüzdeki yıllarda okey ve benzeri oyunları da yasaklayacaklar” ifadelerine yer verdi.