Yaklaşık iki yıldır Covid19 sosyal kısıtlamaları ile boğuşan, ekonomik olarak daralan esnaf, önümüzdeki yılın ilk ayları ile birlikte yapılacak esnaf odası seçimlerine hazırlanıyor. Elbette tüm ülkede olduğu gibi yaşanan zorluklar Aydın'da da kendini iyice hissettirdi.

Türkiye genelinde zor durumda kalan esnafın bağlı bulunduğu oda ve birlik başkanlarının durumu bu şartlarda çok daha zorlaştı. Pandemi ve ülkenin ekonomik yapısının içinde bulunduğu zorluk esnafı yaralı, kırgın ve zor durumda bıraktı.

Seçim sürecini başlatan yerler var, gayet normal olarak. Şimdi sokaklarda dolaşarak esnaftan oy istemek herkesin cesaret edeceği bir durum değil ama bir şekilde yapılmak zorunda.

Esnaf halkın aynasıdır. Esnaf kazanıyorsa, durumu iyiye gidiyorsa halkın da durumu iyiye gidiyor demektir. Bu nedenle ilimizde yapılacak olan Esnaf Odaları ve Birlik Başkanlığı seçimleri hepimizi yakından ilgilendiriyor. Seçimlere yaklaşık dört ay var, şimdiden taraflar büyük rekabete hazırlanıyorlar. Mevcut başkanlar, yeni adaylar, daha önce başkan olup seçimi kaybedenler başkanlık koltuğuna aday olacaklar.

Aydın'da duruma baktığımızda mevcut başkanların neredeyse tamamı yeniden aday olacak gibi görünüyor. Aynı şekilde seksenden fazla odadan oluşan Birlik Başkanı Selahattin Çetindoğan'da aday olacaktır. Demokrasi gereği karşılarında yeni aday veya adayları elbette görecekler. Demokrasi içinde hak eden kazansın diyoruz.

Ancak içinde bulunduğumuz pandemi süreci bize çok şey öğretti. Bu süreçte esnafının yanında olan, olmayan başkanları gördük. Esnafın zor gününde yanında olmasını bilen, esnafın sorununu kendi sorunu olarak görüp canla başla mücadele eden oda başkanları olduğu gibi esnaf sorunlarına kulak tıkayan, oturduğu yumuşak koltukta oturup gözünü kulağını kapatan, kendi işine bakacağına yerel yönetimlerle sürekli didişen başkanları da gördük.

Bu şartlarda görünen o ki önümüzdeki yıl yapılacak seçimler kıyasıya bir rekabet ve heyecan içinde geçecek. Esnafa dokunan, esnaf ile iç içe olan, esnafın sorunları ile ilgilenen, esnafa yol gösterecek projeler üretebilen, tabiri caizse esnafla yatan esnafla kalkan adayın kendisini esnafa kabul ettireceğini, varış ipini birincilikle göğüsleyeceğini düşünüyoruz.

Seçimlerin sağlıklı yürütülmesinde en büyük görev Aydın Esnaf Odaları Birliği Başkanı Selahattin Çetindoğan'a düşmektedir. İlk önce yapılacak oda seçimlerinde tarafsızlığını korumalı, tüm adaylara eşit mesafede olmalı, seçim ortamını bayram havasına çevirmek için çalışmalıdır. Eğer taraf tutacaksa, üyeleri için çalışan, sahadan hiç ayrılmayan, pandemi sürecinde işyerleri kapanan üyeleri için her yolu deneyen Aydın Bakkallar Odası yönetimi gibi çalışanların yanında olmalıdır. Oda Başkanı İlyas Seçkin ve vekili İbrahim Ertekin pandemi sürecinde yağmış çamur demeden tüm esnafı dolaşıp NACE kodu hakkında bilgilendirme yaptı.

Yukarıda söz ettiğimiz gibi çalışan yönetimler çoğunluktaydı ama, oda başkanlığını koltuktan kalkmadan yürüten, rakılı dost meclislerinde boy gösterip üyesinin feryadını duymayan, odasını Facebook üzerinden yönetmeye çalışan başarısız oda başkanları da vardı. Elbet bu başarısız oda başkanlarının değişimi esnaflarımız için önemli ve gereklidir. Oda başkanı önce onu oraya getirip oturtan binlerce esnafa karşı sorumludur, kendi çıkarlarına değil.

Başarısız çalışmalar yürüten esnaf odası başkanlarına bir çift sözümüz olacak. Herkesin yanlışları, hataları, keşkeleri hayatında mevcuttur. Kimse zamanı geri çeviremez önemli olan o hatalardan ders almanız bir daha aynı hataları tekrarlamamak gerekir. Önünüzde uzun ve zorlu bir seçim süresi var. Bu süreci iyi değerlendirip yaptığınız hataları düzeltmeniz gerekir. Yoksa işiniz zor olacaktır.

Seçime girecek tüm oda ve birlik başkan adaylarına, yönetim ve denetim kurulu üyesi adaylara şimdiden başarılar dileriz.

"Doğruluk her ne kadar seni öldürse bile ondan ayrılma." (Hz. Ömer)