Fast food ürünlerin insan sağlığına zararlarının ortaya konulmasının ardından esnaf lokantaları ve tencere yemeğine ilginin arttığı belirtildi.

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Eskişehir Meslek Yüksekokulu Aşçılık Bölümü Öğretim Görevlisi Dilek Ünlü AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Türk mutfağı'' denilince genellikle akla ''döner ve kebabın'' geldiğini, ailece bir restorana yemeğe gidildiğinde sulu yemek çeşitlerinin tüketilmediğini ifade etti.

Türk halkının evlerinde tencere yemeklerinin yapıldığına işaret eden Ünlü, şu bilgileri verdi:

''Türk mutfağı, 'tencere yemeği' demektir. Ülkemizde iç turizmin artmasıyla tencere yemeğine olan ilgi de arttı. Evde yapılan, Türk mutfağına ait olan, ancak o yörenin dışında fazla bilinmeyen yemekler iç turizmin artmasıyla esnaf lokantalarında yer almaya başladı. Bu değişik tatlar gün yüzüne çıktığında Türk mutfağına olan ilgi artıyor. Bir yöreye gittiğimizde bölgeye has yemeği tatmak istiyoruz. Üniversitelerin desteği ve daha fazla ev yemeğiyle Türk mutfağı literatürü artacak. Bir patlıcandan 80-100 arasında yemek yapılabiliyor. Türkiye, mutfak anlamında çok zengin. Bu zenginlikler ortaya çıktığında öğrencilerimiz de bu yemekleri yapacak ve dünyaya tanıtacak.''

Ünlü, Türkiye'deki ''esnaf lokantası kültürünün'' yaşatılması gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

''Öğrencilerimiz lokantalarda çalışamıyor. Çünkü, oradaki alaylı ustalarla öğrencilerimiz arasında bir çatışma yaşanıyor. Bu sorun zamanla aşılacak. Böylece gerçek Türk mutfağını yansıtan esnaf lokantaları hak ettiği ölçüde tanıtılacak. Gerçek Türk mutfağı esnaf lokantalarından yaşatılıyor. Fast food ürünlerin zararları anlaşılınca, bu kültür sadece Türkiye'de değil dünyada terk edilmeye başlandı. Bu kültürün terk edilmesiyle Türk mutfağı dünyada ilgi görmeye başladı. Fast food yerini tencere yemeklerine bırakıyor. Esnaf lokantaları dünyaya yayılmaya başladı. Lokantalarımız rağbet görüyor. Esnaf lokantaları dünyada ilgi gören sağlıklı yemek kültürünü içinde barındırıyor.''

Dilek Ünlü, son dönemlerde gastronomi turizminin arttığına da dikkati çekerek, Eskişehir'de de ilgi görmesi için çaba sarf ettiklerini bildirdi.

-SORPA ÇORBASI

Eskişehir'e sadece Tatarlara özgü etle yapılan çorba olan ''sorpa''yı içmek için gelinmesini istediklerini anlatan Ünlü, şunları kaydetti:

''Böylece işletme sahipleri kentin en iyi sorpa yapan aşçılarını bulmaya çalışacak. Bu işletmeler sorpa ustası aşçı için önemli paralar verecek. Bu turizm ülkemizde çok fazla bilinmiyor. Fransa'ya özel bir Fransız yemeğini yemek için uzak ülkelerden gelenler var. İspanya'daki El Bulli Lokantası sadece yılın 6 ayı açık. Bu süre içinde sadece VIP üyelerine hizmet veriyor. Dünyanın her yerinden bu lokantaya gelenler var. Bu kişiler burada çok ciddi paralar harcıyor. Dünyada güneş, kum ve deniz turizminin dışına çıkılıyor. Biz de bunu gerçekleştirmeliyiz.''

Ünlü, üniversitelerde aşçılık bölümlerinin açılmasının ülkedeki gastronomi turizminin gelişmesine katkı sağlayacağını belirterek, ''Örneğin, kentimize gelenler çibörek yemek istiyor. Bu turizmi Eskişehir'de başlattık. Yurt dışından da ülkeye çibörek yemek için yabancıları çektiğimizde bu yönde turizm de başlayacak'' dedi.

gerçek gündem