Boşanan eşlere kötü haber. Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, boşanmadan sonra mal paylaşımı için 10 yıl olan dava açma süresini bir yıla indirdi. Karar en çok kadınları mağdur edecek

Boşanma sonrası mal paylaşımıyla ilgili Yargıtay, 'içtihat' oluşturacak ve en çok boşanan kadını mağdur edecek yeni bir karar aldı. Süreç şöyle gelişti: M.E.K. ile H.A. arasındaki boşanma davası 2004'te kesinleşti. Davacı eş boşanma davasının kesinleşmesinden 2 yıl sonra, ortak gayrimenkuldeki katkısını almak için dava açtı. Aydın Aile Mahkemesi davayı kabul ederek, 16.202 YTL'nin yasal faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine karar verdi. Davalı vekili tarafından temyize gidildi. Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, 'Boşanma kararı 30.6.2004 tarihinde kesinleşmiş, görülmekte olan dava ise bir yıllık zamanaşımı süresi geçirildikten sonra 6.11.2006 tarihinde açılmıştır' diyerek 'Bozma' kararı verdi.

Zamanaşımı sayıldı
Bu karardan önce eşler birbirlerine karşı boşanmadan sonra 10 yıl içinde mal rejimi alacakları, katılım payları için dava açabiliyorlardı. Ancak Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, son kararında, dava zamanaşımı süresini 1 yıl olarak belirledi. Bundan en büyük zararı boşanan kadınlar görecek. Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, katkı payı alacağında zamanaşımının boşanmanın kesinleşmesinden itibaren 1 yıl olduğuna karar verdi. Oysa Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2007 yılında vermiş olduğu kararda, edinilmiş mallara katılma alacağı için 10 yıllık zamanaşımı süresinin uygulanması gerektiğine karar vermişti.

Yargıtay'ın bozma kararı üzerine M.E.K. ile H.A. arasındaki dava yeniden görülecek. Yerel mahkeme Yargıtay kararına uyarsa, mal paylaşımında bir yıllık zaman aşımı süresi 'içtihat' olacak. Ama yerel mahkemenin, karara direnme hakkı da var. Bu durumda karar Hukuk Genel Kurulu'na gidecek. Genel Kurul hem Yargıtay 2. ve 8. Hukuk dairelerinin verdiği farklı kararların neden olduğu farklı uygulama hem de 10 yıl veya 1 yıllık zamanaşımı konusunda karar vermek zorunda kalacak.

Davayı hemen açın
Yargıtay 8. Hukuk Dairesi'nin kararı kesinleşirse boşanma davasının kesinleşmesiyle beraber 1 yıllık zaman aşımı süresi işlemeye başlayacak. Boşanan taraflar mal rejimi davalarını bu süre içinde açmak zorunda kalacak. Bu kararın en çok boşanan kadınları mağdur edeceğini söyleyen hukukçular, mal rejimi alacak davalarının boşanma davasıyla birlikte açılmasını tavsiye ediyor. - akşam