Eski Başbakanlık Sözcüsü ve Radikal gazetesi yazarı Akif Beki, Hürriyet muhabiri Hasan Tüfekçi'nin kendisinin aleyhine açtığı davada yaptığı savunmada ilginç gerekçeler sundu. Beki, "Yapılan bir haberin, gerçek olsa dahi, kişi veya kuruluşlarca, yalan olduğu ileri sürülebilir. Yalan ve düzmece olduğunun ileri sürülmesi bir düşünce açıklamasıdır" savunması yaptı.

Hürriyet muhabiri Tüfekçi'nin Başbakanlık ve Akif Beki aleyhine açtığı davanın ilk duruşması 8. Asliye Hukuk Mahkemesinde yapıldı. Tüfekçi, 3 Ekim 2007'de yayınlanan "İftar Vaktinde Allah'a emanet" başlıklı haberinden sonra ve akreditasyon iptali sırasında yaptığı açıklamalarda "Yalan ve düzmece haber" diyerek kendisine hakaret ettiği gerekçesiyle 30 bin TL istemli tazminat dava açmıştı.

Beki, avukatı aracılığıyla mahkemeye gönderdiği iddialara cevap niteliği taşıyan yazıda, akreditasyon iptali ve haberlerle ilgili olarak özetle şu değerlendirmelerde bulundu:

Her haber beğenilmez

"Öncelikle şu hususu belirtmek gerekir ki, görsel ve yazılı basın tarafından yapılan her haberin beğenilmesini, doğru olduğunun kabul edilmesini öngören bir hukuk kuralı ve hatta ahlak kuralı bulunmamaktadır. Bu nedenle de haberin eleştirilemeyeceğine dair bir basın kuralı da yoktur.

Gerçek olsa dahi yalan denebilir

Yapılan bir haberin, gerçek olsa dahi, kişi veya kuruluşlarca, yalan olduğu ileri sürülebilir. Bu bir kanaat açıklamasıdır. Haberde en küçük bir gerçeklik payı yoksa bu eleştiriyi yapan ve yalan olduğunu iddia edenin hukuk kurallarına aykırı davrandığı iddia edilemez

Yalan ve düzmece düşünce açıklaması

Yalan ve düzmece olduğunun ileri sürülmesi, bir düşünce açıklamasıdır. Bir kanaatin açıklamasıdır.

Haber hayal mahsulü

Dava konusu haber ile ilgili olarak bugüne kadar Başbakanlık tarafından yargı organlarına başvurulmadığını, bunun yerine dava konusu yalan haberin akreditasyonun iptaline işlemine gerekçe oluşturmak için kullanıldığını ileri sürerek tamamen gerçek dışı, hayal mahsülü olan haberin yayınlanmasını mazur göstermeye çalışmaktadır."

Düzmece diye nitelendirmişti

Beki, akreditasyon iptalinin ardından yaptığı yazılı açıklamada, Tüfekçi'nin haberini de örnek göstererek, "Doğru olmayan haber ve fotoğraflar, ne eleştirel ne de muhalif sayılamaz. Bu tür haberler için ancak planlı uydurma ya da düzmece nitelendirmeleri kullanılabilir.Bu haber ve fotoğraflar, eleştirel değil, apaçık uydurma ve düzmecedir; basın meslek ilkelerinin tartışmasız ihlali anlamına gelmektedir" demişti.


HÜRRİYET