SURİYE Muhalifleri Komutanı ve Özgür Suriye Ordusu Kurucusu Albay Hüseyin Mustafa Harmuş, Suriye’de emrindeki 120 askerin öldürülmesinin ardından Türkiye’ye sığındı. Albay Harmuş, Hatay Altınözü’ndeki mülteci kampına yerleştirildikten sonra, birçok televizyon kanalına ülkesinde yaşananları aktarmıştı.

Başına ödül kondu

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a yönelik ağır suçlamalarda bulunan Harmuş’un yakalanması için başına 100 bin dolar ödül konulmuştu. İddiaya göre, aralarında o dönem MİT görevlisi olan Ö.S., 4 kişiyle birlikte Harmuş ve aynı kampta bulunan Binbaşı Mustafa Kassum’u kaçırarak Suriye’ye teslim etmek için plan yaptı. Plan çerçevesinde Ö.S., hazırladığı sahte bir raporla, üstlerine Harmuş’un Gaziantep’e kaçmak istediğini iletti. İddiaya göre 29 Ağustos 2011’de Harmuş ve Kassum’la kampta görüşen Ö.S., bir otomobille buradan ayrıldı. Ö.S., Harmuş ve Kassum’u Samandağ Çevlik Sahili’ne götürerek, örgüt üyesi M.A., S.A ve diğer şüphelilere teslim etti. Daha sonra Suriyeli polisler, Harmuş ve Kassum’u bu kişilerden teslim aldı.
İbrahim Harmuş, ağabeyi Hüseyin Mustafa Harmuş’un Ö.S. tarafından götürüldükten sonra bir daha haber almamaları ve kampa geri gelmemesi üzerine Altınözü Kaymakamlığına başvurdu ve yardım talep etti. Kaymakamlık da vakit kaybetmeden polisle irtibata geçerek Harmuş’un bulunmasını istedi. Ancak polis hiçbir bulguya rastlamadı.

Erdoğan’a mektup

İbrahim Harmuş, 8 Eylül 2011’de Başbakan Tayyip Erdoğan’a mektup yazarak olayları aktardı. Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla yapılan inceleme sonucunda Harmuş’un kaçırılmasına ilişkin herhangi bir bilgi bulunmadığı ve ülkeyi terk etmiş olabileceği açıklandı. Bu süre içinde çeşitli Suriye televizyonlarında Harmuş’un pişman olduğunu ve hata ettiğini söylediği röportajlar yayınlanmıştı.

Dinlemeye takıldı

Olayı araştıran Hatay Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, Harmuş’un son olarak birlikte görüldüğü MİT görevlisi Ö.S.’nin, teknik takipte olan çeteyle irtibatlı olduğu ve Harmuş’un kaçırıldığı gün telefonlarının dinlemeye takıldığını tespit etti. Ö.S.’nin Harmuş kaybolduktan sonra arkadaşıyla yaptığı telefon görüşmesinde, “Gaziantep’e kaçacağını yazmamız iyi olmuş” dediğini belirledi. İddiaya göre Ö.S.’nin Harmuş ve Kassum’u otomobiline bindirip, çete üyelerine teslim ettiğine dair MOBESE görüntüleri tek tek belirlendi. Çete üyelerinin, kaçırma olayı sonrası durumun kaymakamlığa bildirilmesi üzerine paniklediği ancak ödülü almak için vazgeçmedikleri görüşmelere yansıdı.

Savcı: Casus faaliyeti

ADANA Cumhuriyet Başsavcılığı, Suriye’deki karışıklıktan kaçıp Türkiye’ye sığınan 2 subayın Hatay’daki kamptan kaçırılıp Suriyeli yetkililere teslim edilmesiyle ilgili, “casusluk faaliyeti” suçlamasıyla 1 MİT mensubunun da aralarında bulunduğu 5 kişinin gözaltına alındığını, bazı MİT mensuplarının şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrıldığını açıkladı. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu’ndan yapılan yazılı açıklamada MİT mensuplarıyla ilgili olarak dün sabah yaşanan gelişmelerin, Hatay’ın Altınözü ilçesindeki çadır kampta Suriye uyruklu Albay Hüseyin Mustafa Harmuş ve Binbaşı Mustafa Kassum’un zorla götürülüp Suriye güvenlik güçlerine teslim edilmesi olayıyla ilgili olduğu belirtildi. DHA

MİT geçen hafta işine son verdi

MİT, polis ve savcılığın yürüttüğü soruşturmaları yakından takip etti. Yaşanan gelişmeler üzerine MİT harekete geçti ve özellikle Suriye’de kurum adına çalışmalar yapan Ö.S.’yi geçen hafta meslekten men etti. Ö.S.’nin 3 Şubat’ta Suriye’ye giderek parayı teslim aldıktan sonra dün Türkiye’ye dönmesi üzerine operasyon başlatıldı. Polis, savcılığın talimatıyla 9 ayrı adrese baskın yaptı. Ö.S., sınırdan Türkiye’ye girerken yakalanırken aracında yapılan aramada, stepne içine saklanan deste deste dolarlar ele geçirildi.

Eşi: Onu bir Türk teslim etti

SURİYE rejimine isyan eden askerlerin oluşturduğu Özgür Suriye Ordusu’nun kurucularından olan Albay Hüseyin Mustafa Harmuş, isyanın dördüncü ayı olan geçen haziranda, sığındığı Türkiye’nin Güveççi köyünde AFP’ye yaptığı açıklamayla Şam’ın güvenlik operasyonlarını eleştiren ilk subay olmuştu. Harmuş eylül ayında ortadan kaybolduktan sonra Suriye devlet televizyonunda “itirafları” yayınlandı. İnsan hakları örgütü Avaaz’ın temsilcisi Visam Tarif, Albay Harmuş’un 9 PKK’lı karşılığında Suriye’ye teslim edildiğini öne sürmüştü. Albay’ın eşi Gufran Hicazi de CNN’e verdiği röportajda, “29 Ağustos’tan beri onu görmedim. Kocamı bir Türk, Suriye’ye teslim etti” demişti. Dışişleri Bakanlığı ise iddiaları “dezenformasyon” olarak nitelemişti. Suriye İnsan Hakları Birliği geçen ay uluslarararası ajanslarca doğrulanmayan bir açıklama yapmış, Harmuş’un rejim tarafından kurşuna dizilerek idam edildiğini bildirmişti.

Suriyeli Albay’ı böyle kaçırmışlar

Polis, Suriye’de idam edildiği öne sürülen Albay Harmuş’un Ö.S. ve diğer şüpheliler tarafından kaçırılmasına ilişkin görüntü ve telefon konuşmalarını savcılığa verdi. Polis, 5 ay süresince delilleri topladıktan sonra Ö.S.’nin Suriye’den ödül olarak verilecek parayı alıp Türkiye’ye gelmesini bekledi.