Malezya'da kamu kalkınma fonu (1MDB) yolsuzluğu  soruşturmasına adı karışan eski Başbakan Necip Rezak'a kara para aklama suçlaması  yöneltildi. 

Malezya basınında yer alan haberlere göre, eski Başbakan Necip'e 28  Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yönelttiği 47 milyon Malezya ringgiti kara para  akladığı suçlaması, bu sabah Kuala Lumpur Sulh Ceza Mahkemesi tarafından da  yöneltildi.

Duruşmada Necip'in 2014'te kamu fonuna ait 47 milyon Malezya ringgiti  para zimmetine geçirdiği, daha sonra bu parayı kendisine ait üç banka hesabı  aracılığıyla akladığı iddianamede belirtildi.

Eski başbakanın suçlamaları kabul etmediği bildirildi.

Muhalefet partisine kamu fonundan rüşvet verildiği iddiası

Öte yandan Malezya Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu, (MACC) Necip'in  başbakanlığı döneminde muhalefetteki Malezya İslam Partisi (PAS) yöneticilerine,  hükümete destek vermeleri için kamu fonundan 90 milyon Malezya ringgiti rüşvet  ödendiği iddialarına ilişkin PAS'ın eski Başkan Vekili Nasharudin İsa'nın  ifadesini aldı.

Nasharudin'in sorgulanmasına dair açıklama yapmayan MACC yetkilileri,  iddialara ilişkin ilerleyen zamanlarda diğer PAS yetkililerini de ifadeleri  alınmak üzere çağıracaklarını belirtti.

1MDB yolsuzluğu skandalını ortaya çıkaran The Sarawak Report internet  sitesinde 2016'da yer alan bir haberde, o dönemde Necip Rezak'ın liderliğini  yaptığı Birleşik Malay Milli Örgütü (UMNO) partisinin, PAS'ın mecliste desteğini  kazanmak için parti yöneticilerine toplamda 90 milyon Malezya ringgiti rüşvet  verdiği, bu paranın da 1MDB'den çıkmış olabileceği öne sürülmüştü.

1MDB yolsuzluk soruşturması

Kamu Kalkınma Fonu "1Malaysia Development Berhad (1MDB)" hakkında  yürütülen yolsuzluk soruşturmasında eski Başbakan Necip'in fona bağlı aracı  kurum, banka ve kuruluşlar aracılığıyla kişisel banka hesaplarına 681 milyon  dolar transfer ettiği öne sürülmüştü.

İddiaların kamuoyuna yansımasının ardından ülkede halk Necip'in  yargılanması için günlerce gösteri düzenlemişti.

Başsavcılık, Necip'in şahsi hesaplarındaki paraların Suudi Kraliyet  ailesinin kişisel bağışı olduğunu açıklamış, Suudi hükümetinin bunu  doğrulamasıyla Necip yolsuzluk iddialarından aklanmıştı.

Necip hakkındaki soruşturma, 6 Mayıs'ta düzenlenen genel seçimleri  eski Başbakan Mahathir Muhammed önderliğindeki muhalefet koalisyonuna karşı  kaybedip görevden ayrılmasının ardından tekrar başlatılmıştı.

Eski Başbakan, 1MDB yolsuzluğu soruşturmasında 30'un üzerinde  suçlamayla yargılanıyor.