Yıllar boyu Kuşadası"nın çöp depolama sahası olan Kalafattepe Çöplüğü, Yeniköy yolunda kurulan yeni çöp alanı kurulunca terk edilmişti. Yıllarca kendi halinde kalan çöplük, 2004 yılında yapılan çalışmalar ile kapatılmış ve rekreasyon alanı olarak ilan edilmişti.
Kuş-Atak kapsamında yürürlüğe giren ve Avrupa Birliği Hibe Fonları ile desteklenen “Yüksek Maliyetli Çevre Projeleri” içinde; Kuşadası"nın eski ve yeni çöp alanlarının olduğu gibi, Davutlar, Güzelçamlı ve Söke"nin de halen kullanmakta oldukları çöp depolama alanlarının sağlığa zarar vermeyecek şekilde kapatılmaları var. Kapatılma çalışmalarında, çöp depolama alanlarına zemin suyu arıtma sistemi dahi kurulacak.
Avrupa Birliği ve Çevre Bakanlığı adına çalışmaları koordine eden ve kontrollük hizmetlerini yürüten Fichtner Aht – Yüksel ortaklığının ekip şefi Rosy Adıüzel, Kalafattepe"nin ölmüş çöplük kapsamına alındığı söyledi. Kalafattepe"de yapılan rekreasyon çalışmalarında alanın yağmur drenajına göre yeniden şekillendiğini belirten Adıgüzel, “Hafriyat ve tesviye çalışması bittikten sonra, zemin çok özel bir kil ile kaplanacak ve akıntı alanları membran ile torbalanacak. Daha sonra otuz santim kalınlığında mıcır serilecek ve yağmur suyu drenajları yapılacak. Son olarak altmış santim yüksekliğinde bitkisel toprak ile kapatılacak olan sahada, ağaçlandırma çalışmaları yapılacak" dedi.
Bu arada, denetim şirketi yetkilileri ile sahadaki çalışmaları denetleyen ve bilgi alan Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan, “Kuşadası"nın en büyük çevre sorunlarından birinin daha çözüm aşamasında olması beni çok mutlu ediyor. Kalafattepe"de çok güzel bir alan kazanacağız. Bu alan halkımızın hizmetine sunulacak. Ağustos ayında yeni alana çöp dökmeye başlayacağız. Yeniköy çöplüğü, son teknolojik gelişmelere uygun olarak kapatılacak. Kuşadası birkaç yıl önce hayal edemediği dev yatırımların birbiri arkasına bitirildiği ve hizmete girdiği bir döneme hazırlanıyor “ diye konuştu.