Genel seçim sonrası kurultay çağrıları yapılan CHP’de, partinin bir dönem önde gelen isimleri Deniz Baykal ve Önder Sav’ın uzun bir aradan sonra tekrar bir araya geldiği öne sürülüyor. Sav ve Baykal’ın kaset skandalının ardından iyice ayrılan yollarının yeni CHP’ye karşı tekrar kesişmesinde aracıların devreye girdiği, yüz yüze bir görüşmenin olmadığı dile getiriliyor. İki ismin, 625 imza toplanabilmesi için güçlerini birleştirdiği konuşuluyor. Hedefteki isim Gürsel Tekin’in, Baykal ile Sav’ın yanında kaç delegenin yer alacağını hesapladığı belirtiliyor. 
CHP’de önceki hafta kurultay toplanması için ancak 117 imza toplamayı başaran muhalifler çareyi güç birliği yapmakta buldu. Kulislerde, kaset skandalının ardından yolları ayrılan Deniz Baykal ve Önder Sav’ın bir kez daha parti meclisini yenilemek için birlikte hareket etme kararı aldığı konuşuluyor.
 
Aracılar var 
Sav ve Baykal’ın hiç yüz yüze gelmediği ancak daha önce parti yönetiminde söz sahibi olan ancak sonra dışlanan bazı partililerin aracılığıyla birlikete hareket etme kararı aldığı iddia edildi. Bu güç birliğinin hedefindeyse, tabanının seçim sürecindeki performansından memnun olduğu Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu değil, başta Gürsel Tekin olmak üzere tüm yönetim var. 
 
Baykal ve Sav’ın güç birliğinde dengeler de bir başka tartışma konusu. Çünkü her iki ismin de parti yönetimine yerleştirmek istediği kişiler farklı. Sav’ın Hakkı Suha Okay’ı, Baykal’ın ise Yılmaz Ateş’i tekrar sahneye çıkarma planları yaptığı belirtilirken, bu çatışmada delegeler üzerinde etkisi düşünüldüğünde Sav’ın daha ağır basacağı dile getiriliyor. 
 
Çoğu parlamento dışında kalan yeni CHP’ye muhalif isimler, partinin ‘parlamento’ ve ‘genel merkez’ olarak yönetim katında ikiye ayrılması gerektiği görüşünü de dillendirmeye başladı. Milletvekili seçilenlerin parlamentoda çalışmalarını sürdürmesi gerektiğini belirten muhalifler, merkezde ise milletvekilliği için aday gösterilmeyen ekibin söz sahibi olmasını istiyor. 
 
Sav ve Baykal’ın, yönetim değişikliği için gerekli 625 imzayı yarından itibaren toplamaya başlayacağı da gelen bilgiler arasında. Sav ekibinin 700’ün üzerinde imzaya ulaşabileceklerine inandıkları, yeni CHP’ye arka çıkan partililerin ise, bu güç birliğinin en fazla 400 imza çıkacağı görüşünde olduğu öğrenildi. 
 
Bu arada, Kılıçdaroğlu’nun Baykal’la bir araya geleceği de iddia edildi, ancak Baykal dün soru üzerine, “Benim bir bilgim yok” dedi. 
 
Delege listesi incelendi 
CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun bu süreçte Sav ve Baykal’ın birleşmesinden yana bir rahatsızlık duymadığı da ifade ediliyor. Kılıçdaroğlu’nun, halktan ve parti tabanından kendisine gelen desteğe de güvenerek, yoluna devam etmekte kararlı olduğu konuşuluyor. Ancak Kılıçdaroğlu’nun delege listelerini istediği ve tüm isimleri tek tek incelediği de gelen bilgiler arasında. 
 
CHP liderinin yanı sıra Gürsel Tekin’in de Baykal ve Sav’ın güç birliğinin ne kadar imza toplayabileceğini araştırdığı konuşuluyor. PM değişikliği için gerekli 625 imzanın toplanması halinde yapılacak kurultayda çarşaf liste yapılırsa, Tekin’in liste dışı kalabileceği de bir başka görüş olarak gündemde. 
 
CHP’de bir başka tartışma konusu ise partideki yeni görevlendirmeler. İlk toplanacak MYK’da daha da netleşmesi beklenen yeni yönetim kadrosunda en çok konuşulan isim Emine Ülker Tarhan. CHP liderinin Tarhan’ı üç grup başkanvekilinden biri yapmayı planladığı belirtildi. (radikal)