Aydın Eski Eserleri Sevenler Derneği Havva Çetintürk, Aydın"a kent müzesi ve konukevi kazandırılması için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Aydın'da bakımsız halde kurtarılmayı bekleyen birçok eski yapının bulunduğunu ifade eden Çetintürk, bu binaların müze ve konukevi olarak değerlendirilmesi için girişimlerinin sürdüğünü belirtti.
Aydın merkezde ilk yerleşim alanlarından olan Veysipaşa ve Hasanefendi mahallelerinde asırlık birçok yapının bulunduğuna işaret eden Aydın Eski Eserleri Sevenler Derneği Havva Çetintürk; bu yapılardan bazılarının yıllardır bakılmadığı için yıkılmaya yüz tuttuğunu söyledi. Bu yapıların kaderine terk edilmiş olmasının kabul edilebilir bir durum olmadığının altını çizen Çetintürk, “Aydın il merkezindeki tarihi yapılar, korunmaları için imar planı içerisine dahil edilmiş. Bu yapılardan bir çoğu tescilli olduğu için proje ve onay almadan bakım yapılamıyor. Birde bu yapıların mülkiyetleri miras yoluyla birden fazla kişiye geçmiş. Mirasçılar çeşitli nedenlerle bir araya gelemedikleri için yapılar sahipsiz kalıyor ve gözümüzün önünde çürüyüp gidiyorlar. Tarihimizi simgeleyen bu yapılara hayırseverler ve durumu iyi olan vatandaşlarımızın sahip çıkması gerekiyor. Bu binaların birileri tarafından satın alınarak, restore edilmesi lazım. Ancak bunu yaparsak kültürümüze sahip çıkmış oluruz” dedi.
Aydın il merkezinde bulunan tarihi yapılardan bir bölümünün restore edilerek müze veya konukevi olarak kullanılması gerektiğine değinen Çetintürk, bu konuda dernek olarak çalışma yaptıkları bilgisini verdi. Bu konuda yerel yönetimlerin ve sivil toplum örgütlerinin desteğini beklediklerini açıklayan Çetintürk, “Ülkemizin değişik birçok bölgesinde bulunan tarihi yapıların yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri, iş dünyası ve hayırsever vatandaşlar tarafından sahiplenilerek, restore edildiğini biliyoruz. Aydın Eski Eserleri Sevenler Derneği olarak bu konuyu Aydın"da sürekli gündeme taşıyarak, kamuoyunun dikkatini çekmeye çalışıyoruz. Bizim öncelikli talebimiz Aydın"a tarihimizi ve kültürümü yansıtan bir kent müzesi ve konukevi kazandırılmasıdır. Dernek olarak bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Restore edilecek binanın içerisine konulacak eski eserlerin temini konusunda destek verebiliriz. Biz Aydın"da kaderine terk edilmiş evlerin olmasını istemiyoruz. Gerekli kamulaştırmaların yapılarak bu yapılara sahip çıkılması hem görüntü kirliliğini ortadan kaldıracak hem de Aydın"a farklı bir görünüm kazandıracaktır” diye konuştu.